La plataforma Multireferèndum, que té el suport de més de 40 col·lectius i entitats, ha anunciat les set preguntes que seran sotmeses a referèndum popular el 25 de maig coincidint amb les eleccions europees. De l'àmbit general es consultarà sobre els transgènics, el deute públic, la sobirania energètica i la Llei d'ILP. A més, els ciutadans del Tarragonès, l'Alt i el Baix Camp podran respondre sobre BCN World; els de la Selva, el Pla de l'Estany, el Gironès, l'Alt i el Baix Empordà sobre la MAT, i els de la ciutat de Lleida sobre la gestió del servei d'abastament d'aigua. Del 23 d'abril al 16 de maig es podrà votar per via electrònica i del 17 al 24 de maig es podrà emetre un vot anticipat presencial.

Aquesta iniciativa pionera de consultes a Catalunya es farà coincidir amb les eleccions al Parlament Europeu, el 25 de maig, amb la voluntat de "tornar la decisió al poble". Aquest dimarts a la tarda, la Torre del Pretori romà de Tarragona -escenari del recent pacte per BCN World entre Mas i Navarro- ha estat l'escollit per presentar les set preguntes que es formularan, quatre a nivell general i tres que només es votaran en determinats territoris.

A nivell general, Som lo que Sembrem plantejarà: "Quin tipus d'agricultura voleu que hi hagi a Catalunya?", amb possibilitat de respondre amb transgènics o sense transgènics. Per la seva banda, la CUP i la Plataforma per l'Auditoria Ciutadana del Deute consultaran: "Voleu que el Govern de la Generalitat de Catalunya deixi de pagar el deute i els interessos que la ciutadania declari il·legítims?".

Des de la Xarxa per la Sobirania Energètica es preguntarà: "Voleu que la ciutadania de Catalunya estableixi un control democràtic directe sobre el sector energètic?", mentre que les Comissions Promotores d'ILPs Rebutjades qüestionarà: "Voleu que el grup promotor d'una Iniciativa Legislativa Popular pugui sotmetre la seva proposta a un referèndum vinculant?".

Pel que fa a les preguntes locals, la Plataforma Aturem BCN World consultarà només als ciutadans del Tarragonès, l'Alt Camp i el Baix Camp: "Voleu que el projecte BCN World es tiri endavant?". Per la seva banda, l'Assemblea en Defensa dels Serveis Públics de Lleida preguntarà als ciutadans de la capital del Segrià: "Voleu que el servei d'abastament d'aigua de Lleida sigui gestionat directament per l'Ajuntament?".

La Plataforma 'No a la MAT', al seu torn, consultarà a les comarques de la Selva, el Pla de l'Estany, el Gironès, l'Alt Empordà i el Baix Empordà: "Voleu que es construeixi la línia de Molt Alta Tensió (MAT) de 400 kV?".

En la consulta hi podran participar totes les persones majors de 16 anys residents a Catalunya, que acreditin la seva identitat i lloc de residència. La jornada central serà el 25 de maig mitjançant el vot presencial a peu de carrer - de nou del matí a vuit del vespre-, tot i que hi haurà un període previ de vot electrònic i també un de cot anticipat en seus i espais públics. La ubicació de les meses, pròximes a les seus electorals, es publicarà a l'espai web de la iniciativa.

El portaveu dels organitzadors, Gerard Batalla, ha destacat que el Multireferèndum vol fer una crida a la mobilització tant dels votants com de voluntaris que ajudin en l'organització de la iniciativa. A més, les entitats i organitzacions convocants demanen la col·laboració d'Ajuntaments, als quals s'ha de sol·licitar o comunicar la instal·lació de les diferents meses. Els impulsors esperen una àmplia participació ciutadana i que aquest Multireferèndum pugui tenir més recorregut en el futur. De moment han fabricat un miler d'urnes i preveuen la impressió d'un milió de paperetes.