L'ONG Salut Empordà Cooperació (SEC) ha posat en marxa una campanya de recollida de material ortopèdic per tal de posar en funcionament un servei de préstec per a persones amb pocs recursos. L'objectiu de la iniciativa és donar una "segona vida" a caminadors, cadires de rodes, llits articulables o grues que ja no s'utilitzin i, d'aquesta manera, cobrir "una demanda creixent". El seu president, Xavi Punset, assegura que la crisi ha fet que moltes persones sense recursos, en especial gent gran, no puguin pagar ni els 30 euros que costen unes crosses i que cal actuar per garantir-los una mínima qualitat de vida. Punset ha demanat la col·laboració de la ciutadania per garantir l'èxit del projecte.

Els responsables del projecte asseguren que la crisi econòmica ha fet que moltes famílies no tinguin els recursos necessaris per accedir al material ortopèdic que necessiten, i que això afecta a la seva "dignitat" i qualitat de vida. A més, alerten que la problemàtica cada dia es fa més evident perquè l'envelliment de la població i l'augment de l'esperança de vida està desbordant els serveis socials que "ja no poden cobrir la demanda".

Inicialment, el projecte s'aplicarà a Figueres i es prioritzaran les necessitats dels pacients de la Fundació Salut Empordà, on treballen els membres de l'ONG. En aquest sentit, han recordat que el Consell Comarcal de l'Alt Empordà ja va posar en marxa una iniciativa similar per cobrir les necessitats dels municipis de la comarca que no va incloure la capital.

El director de l'ONG, Xavi Punset, ha assegurat que l'èxit del projecte dependrà del grau de col·laboració de la ciutadania. És per això que ha fet una crida a la població perquè donin tot aquell material ortopèdic que ja no utilitzen o que guarden "per si un cas". Punset ha assenyalat que l'ONG serà qui recollirà i posarà a punt tot el material que se'ls doni per facilitar al màxim tot el procès.

A banda de fer una crida a la ciutadania, l'ONG ja fa temps que està en contacte amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, el Departament de Benestar Social de l'Ajuntament de Figueres, i amb organitzacions com Càritas, per ampliar el radi de possibles donacions. En la fase d'informació i difusió del projecte, també n'han fet difusió entre els professionals i pacients de l'Hospital de Figueres, on han repartit tríptics i penjat cartells, així com en altres centres sanitaris de la comarca.

Les donacions es poden fer al local del SEC ubicat a l'Hospital de Figueres. En cas que no es puguin portar personalment, els donants de material poden contactat amb l'entitat al telèfon 662 604 962, o bé a través del correu electrònic sec@salutemporda.cat, perquè membres de l'ONG els passin a recollir on calgui.

Un cop el material hagi arribat a l'ONG, un assistent social de l'entitat valorarà quines són les persones que han de rebre l'ajuda en funció de diverses variables. A més, i en funció de cada cas, per assegurar el retorn del material prestat en bon estat es demanarà el dipòsit d'una quantitat de diners.

L'ONG

Salut Empordà Cooperació (SEC), l'ONG de la Fundació Salut Empordà, va nèixer l'any 2009 i està formada per una desena de treballadors de la fundació. El seu objectiu és promoure accions i projectes de solidaritat i cooperació en l'àmbit de la salut.

Des de la seva fundació, l'ONG ha fet accions com recollir fons pels damnificats del terratrèmol d'Haití, organitzar una conferència sobre la malaltia de Chagas o col·laborar en un centre de salut i medicina de Gàmbia.

Desprès d'un any d'inactivitat, l'entitat ha vist la necessitat de deixar de banda els projectes de cooperació internacionals per centra-se en donar resposta a les necessitats que la crisi econòmica ha creat a la comarca i a la seva capital, Figueres.