L'exconseller i número dos de la llista d'ERC a les eleccions europees, Ernest Maragall, ha afirmat que "respecta, observa i registra" amb una certa "curiositat malsana" el posicionament i evolució dels crítics del PSC que aquest divendres es van unir en contra la direcció del partit autoproclamant-se "inequívocament socialistes i catalanistes". En aquest sentit, Maragall no ha dubtat a l'hora de demana'ls-hi que escullin l'itinerari que creguin més convenient el més aviat possible perquè "els ciutadans catalans els necessiten per construir la Catalunya estat que volem i per afermar el concepte de socialisme democràtic". "Si us plau, no espereu gaire", ha reclamat Maragall.

Maragall ha fet aquestes valoracions durant una roda de premsa al Museu del Joguet de Catalunya, ubicat a Figueres, després de visitar la Fira de Sant Josep de la ciutat i minuts abans de començar la conferència titulada 'Un país nou per una nova Europa' a la Sala Nova de l'Armentera. L'acte ha comptat amb la presència de la membre de NECat de l'Alt Empordà, Magda Casamitjana, i el president comarcal d'ERC a l'Alt Empordà, David Pujol.

Pel que fa a la situació que travessa el PSC, l'exconseller ha assegurat que "respecta, observarà i registrarà" el que decideixin els crítics socialistes catalans amb una "certa curiositat malsana i impaciència positiva". "Respectarem el procés que decideixin, naturalment, però crec que estem en condicions i tenim la legitimitat per dir que els necessitem amb el país, al costat dels ciutadans per poder construir la Catalunya estat i afermar el concepte de socialisme democràtic que volem", ha assegurat el líder de Nova Esquerra Catalana (NECat). "Són una part imprescindible de l'alternativa d'esquerres de la qual avui estem parlant", ha afegit.

En aquesta línia, Maragall ha afirmat que els crítics tenen tot el dret a recórrer l'itinerari i el camí polític que creguin més convenient però, al mateix temps, els ha demanat rapidesa. "Si us plau, no espereu gaire, el país us necessita i crec que hem de ser capaços d'expressar això tranquil·lament, positivament però amb tota l'energia i claredat", ha assegurat.

D'altra banda, Maragall també ha volgut valorar l'escrit de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que s'ha donat a conèixer aquest dissabte on es destaca que "hi ha marge" per "discutir raonadament" l'encaix de la consulta independentista dins la Constitució espanyola. "És obvi que és una actitud positiva i entenem que, per fi, algú diu alguna cosa sensata en aquest terreny", ha afirmat. Segons l'exconseller, això és una mostra més que la "democràcia va per sobre de les lleis" i que "l'exercici de la voluntat d'expressar-se sobre el futur de Catalunya és legítima i legal". "És una via que s'obre, que haurem de recórrer, recollir i projectar", ha afegit.

No obstant això, l'exconseller creu que cal que aquestes opinions jurídiques d'institucions o membres concrets puguin convertir-se en opinions polítiques. "Això hauria de servir per canviar el vot durant la votació al Congrés dels Diputats de les forces que representen l'Estat si fossin coherents, que ho dubto", ha valorat Maragall. El líder de NECat es referia a la propera votació on el Congrés espanyol decidirà si s'accepta el traspàs de competències perquè la Generalitat pugui tirar endavant la consulta sobiranista.

Finalment, l'exconseller i líder de NECat ha volgut agrair "la generositat política" d'ERC i ha subratllat els beneficis de l'acord entre les dues formacions per presentar-se conjuntament a les eleccions europees. "Volem guanyar els comicis i fer el millor resultat possible, sumar actius per construir una gran alternativa d'esquerres, per aconseguir un país propi i canviar Europa, per això diem un nou país per una Europa nova", ha resumit Maragall. En aquesta línia, el número dos de la llista d'ERC -darrere de Josep Maria Terricabras- ha assegurat que continuaran treballant per demostrar que "són la referència real del socialisme democràtic i el catalanisme que s'havia quedat orfe sense una referència política visible". "Volem governar el país, canviar-lo i fer-ho millor que l'última vegada", ha conclòs.