Espelt viticultors vol fer arribar vi de l'Empordà a la Xina i a països de l'Amèrica del Sud. Per al celler, l'exportació s'ha convertit en una estratègia essencial i ja estan introduïts a mercats com Noruega o el Japó. Aquest divendres ha començat la verema, dues setmanes més tard de l'habitual per les pluges de primavera i les temperatures baixes. A més, també han començat recollint les varietats que habitualment deixaven pel final. Aquest 2013 els cellers de la DO Empordà preveuen recuperar el 25% de la producció que van perdre l'any passat. "Serà un any normal, però comparat amb l'any passat, serà bo", ha afirmat l'enòloga Anna Espelt.

Aquest divendres, i de manera artesanal, ha començat la verema a Espelt Viticultors. La verema arriba dues setmanes més tard del que és habitual. Normalment, la collita del raïm es fa a principis d'agost, però les pluges de la primavera i les temperatures baixes han retardat la maduració del raïm. A més, també han començat collint varietats habitualment menys primerenques per completar el procés de maduració de totes les varietats.

El celler Espelt ha començat collint la varietat autòctona Lledoner roig, un tipus de raïm dolç que s'havia fet servir tradicionalment només per a vins dolços. El celler Espelt està tirant endavant un projecte per recuperar aquesta varietat i per utilitzar-la per altres tipus de vi. Actualment ja elaboren un vi amb un 50% d'aquesta varietat pròpia de l'Alt Empordà i la previsió és també incloure'l en vins rosats i negres. Aquesta varietat es cull a mà i es troba entre altres tipus de vinyes antigues d'entre 58 i 113 anys de la zona de Rabós d'Empordà.

Enguany, els productors de vi de la DO Empordà preveuen que la collita permeti remuntar la davallada de l'any passat, quan va ser un 25% inferior. "No volem dir res fins que estigui al sac i ben lligat, però la qualitat és bona i creiem que tindrem un 25% més de raïm que l'any passat", ha explicat l'enòloga Anna Espelt que ressalta que no serà una anyada excepcional, però sí permetrà que es tornin a situar a un bon nivell de producció de vi.

Per posicionar-se en el mercat, Espelt Viticultors fa una aposta forta per l'exportació, un dels sectors de venda que ha anat en augment malgrat la crisi. Entre els països vitals per al celler hi ha Estats Units, el Japó, Canadà i Noruega, que són els països on més venen. En alguns casos, com en el cas de Noruega, inclús han creat algun vi mantenint les arrels empordaneses però adaptant-lo al paladar dels destinataris per poder ser més competitius a l'estranger.

Els reptes per a aquest 2013 i el 2014 són conquistar països on fins ara havien fet petites incursions, com Anglaterra o Alemanya, i intentar guanyar nous mercats a la Xina i a països de l'Amèrica del Sud.

El celler també explora altres vies de creixement. Enguany han obtingut el certificat del Consell Català de la Producció Agrària que els valida per fer vins de producció 100% ecològics que surten d'una superfície de 45 hectàrees.