La collita de poma a les comarques gironines serà un 20% inferior a la de l'any passat per culpa de les pedregades. El president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona, Venanci Grau, ha explicat que la qualitat de la fruita que ha quedat intacta serà "molt bona" però que les pedregades de finals de juliol i principis d'agost han provocat que perdessin bona part de la collita i que algunes de les pomes que han sobreviscut només serveixin ara per fer suc. Grau ha ressaltat que afortunadament el 40% dels camps de poma de la demarcació tenen xarxa antipedregada i això ha pal·liat les conseqüències de les calamarsades. La intenció és arribar a cobrir el 100% tan aviat com sigui possible.

Les calamarsades de finals de juliol i principis d'agost han passat factura al cultiu de Poma de Girona. El president de l'IGP, Venanci Grau, calcula que la collita -que ha començat oficialment aquest dijous- serà com a mínim un 20% inferior a la de l'any passat.

Les pedregades van malmetre sobretot conreus de la zona del Baix Ter, a municipis com la Tallada d'Empordà, Ullà, Gualta, Veges, Pals, Serra de Daró, Fontanilles, Palau-sator o Albons. L'afectació en alguns camps va arribar al 100% i els que en van sortir més ben parats van ser els que tenien xarxa antipedregada.

Venanci Grau ha explicat que encara estan acabant de fer recompte de danys perquè cal esperar just a l'inici de la recol·lecció per saber fins a quin punt les pomes han pogut cicatritzar. "Calculem que la collita serà entre un 20 i un 40% inferior a la de l'any passat", ha avançat el president de la IGP que detalla que també és encara aviat per saber quantes tones menys de Poma de Girona hi haurà aquest any.

Tot i que la qualitat i el calibre de les pomes que han sortit indemnes dels temporals és bona, Venanci Grau ha explicat que hi ha una bona quantitat de peces de fruita que només serviran per a suc perquè la superfície ha quedat una mica malmesa.

Els productors d'IGP Poma de Girona han constatat que tenir xarxes antipedregada és "essencial" per als conreus, i no només per evitar danys en calamarsades, sinó també per evitar que la tramuntana faci estralls en la superfície de la fruita. "Ara el mercat és més exigent amb l'aparença de la superfície, i les xarxes també ens frenen els cops de tramuntana", ha afirmat Venanci Grau.

Actualment, un 40% dels camps de poma estan coberts amb aquestes xarxes i la intenció és arribar al 100% tan aviat com sigui possible. El director general d'Alimentació, Domènec Vila, ha recordat que els agricultors poden recórrer a ajudes europees per instal·lar les xarxes antipedregada.

Aquest dijous, la IGP Poma de Girona ha fet, com cada any, un inici de collita simbòlic citant a una persona perquè sigui qui reculli la primera poma de la temporada. Enguany han convidat el president del Banc dels Aliments de Girona, Frederic Gómez, que ha recalcat que malgrat la mala collita d'aquest 2013, el compromís de Poma de Girona amb els mes desfavorits continua i augmenta perquè han signat un conveni segons el qual donen cada mes 20.000 pomes per distribuir-les entre persones necessitades.