El Departament d'Interior preveu allargar la campanya forestal a causa del risc d'incendi encara present al sud del país -a les Terres de l'Ebre- i al nord -a l'Empordà-. El conseller Ramon Espadaler ho decidirà aquesta tarda després de reunir-se amb el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, Ramon Parés, però, en declaracions a l'ACN, ja ha avançat que "estan considerant prorrogar el contracte dels auxiliars forestals". En lloc d'acabar el 2 de setembre, acabarien el 15. Espadaler, que remarca que el perill encara no ha passat, ha subratllat que el comportament del foc aquest estiu ha demostrat que ha estat un encert no retallar en mitjans aeris.

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha avançat en una entrevista amb l'ACN que estan considerant "molt seriosament" la possibilitat de "prorrogar" el contracte als prop de 700 auxiliars forestals que ajuden als Bombers de la Generalitat en tasques d'extinció d'incendis al bosc.

Estava previst que acabessin la seva temporada el 2 de setembre i amb aquesta pròrroga seguirien de guàrdia fins al 15. La decisió definitiva està prevista que es prengui després de la reunió d'aquesta tarda amb el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, Ramon Parés.

Tot apunta que s'acordarà aquesta renovació temporal perquè el mapa de risc dels focs a Catalunya assenyala que a les "puntes del país" la situació encara és preocupant. A les Terres de l'Ebre i a l'Empordà "no ha plogut tant com a la resta del territori", ha raonat.

Aposta pels mitjans aeris encertada

El comportament dels focs aquest estiu està demostrant als ulls del conseller Espadaler que l'aposta "valenta" pels mitjans aeris va ser encertada. "Les retallades que malauradament ens afecten" no podien recaure també sobre aquests vehicles perquè "eren crucials".

Els fets estan corroboren, com en el cas dels incendis d'Aiguamurcia (Alt Camp) i Vallirana (Baix Llobregat), que són decisius per la seva capacitat d'incidir "en un foc quan encara està començant" i perquè possibiliten una intervenció "massiva i eficaç". Especialment els hidroavions que, amb aquest sotabosc tan dens, deixen anar descàrregues d'aigua prou potents per penetrar-lo, a diferència dels helicòpters.

Això no vol dir "prescindir dels mitjans humans", que "sempre han estat imprescindibles" i són "grans professionals " com els que "comanden els vehicles aeris". Però, en resum, l'estratègia "ha estat correcte" i es va prendre "escoltant molt". I si s'han comès errors, "quan acabi anirem al Parlament i donarem la cara".

Més rescats que incendis

Espadaler, malgrat insistir que la campanya forestal encara no ha acabat, ha explicat que de moment els rescats estan donant més feina als Bombers que els incendis. En alguns casos, aquestes intervencions han vingut motivades per conductes temeràries de persones que han actuat desobeint els consells de les autoritats.

El conseller ha recordat que per aquests casos, on es demostri que s'ha actuat irresponsablement, el Departament es reserva el poder "de rescabalar-nos com a administració" dels costos generats per aquests rescats.