Una matrimoni de Figueres d'origen uruguaià ha aconseguit que el banc on tenien contractada la hipoteca accepti la dació en pagament per valor de més de 240.000 euros amb l'entrega del pis que van comprar l'any 2006. Des de l'agost del 2011 que no pagaven la hipoteca perquè estaven a l'atur. La signatura s'ha fet aquest matí davant de notari amb la presència de representants del BBVA, l'entitat que també ha acceptat assumir la despesa de l'IBI pendent de l'any passat. Des de la Plataforma d'Afectats per la Pobresa i les Hipoteques (PAH) de Figueres, que els ha acompanyat en tot el procés, han celebrat aquest acord que permetrà a la família tornar a començar de zero.

Es tracta de Washington Bas i Adriana María Gambera, de 44 i 46 anys, tots dos sense feina i amb només una ajuda de 409 euros corresponents a l'atur de la dona. Aquest juliol, però, ja se li acaba la prestació. Tenen dues filles però ja estan emancipades. Aquest matí han signat l'acord amb l'entitat bancària que els permetrà saldar completament el deute amb l'entrega del pis. El matrimoni va comprar-lo l'any 2006 per 235.000 euros però des de l'agost del 2011 que van deixar de pagar la hipoteca perquè tots dos es van quedar a l'atur. Ell era mecànic i ella, dependenta d'una botiga i recorden com van haver de pagar fins a 1.500 euros d'hipoteca algun mes, fins que ja no van poder continuar assumint-ho.

"Encara estic als núvols i no he caigut en la realitat", explicava Adriana Maria Gambera aquesta tarda després d'haver aconseguit la dació en pagament. Havien sol·licitat la dació dues vegades més i sempre havia estat denegada. És més, se'ls havia dit que el seu pis es vendria per subhasta aquest juny. Dilluns passat, però, van rebre una trucada del BBVA que els informava que se'ls havia acceptat la condonació del deute a canvi de l'entrega del pis. "Almenys ara ens quedem sense deute i podem començar de zero perquè encara som joves", afegia Gambera. Tenen previst anar a viure a casa d'una germana seva que està a Tarragona de forma temporal.

Des de la PAH de Figueres, que els ha assessorat i acompanyat durant tot el procés des de fa més d'un any, ho valoren com a un èxit. Amb tot, la seva portaveu, Loli Garcia, subratlla que la dació "no és cap ganga" perquè suposa quedar-se sense un habitatge on viure. En aquest cas, però, serà una gran oportunitat perquè compten amb familiars que els ajudaran a reprendre la seva vida. Per altra banda, han reconegut la bona predisposició de l'entitat financera, que ha acceptat fer-se càrrec també de l'IBI de l'any passat, una despesa que ha d'assumir el propietari en aquests casos.