L'empresa concessionària ACESA ha tret a licitació les obres que han de permetre completar el reivindicat enllaç nord de l'AP-7 de Figueres, al terme de Llers. La publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) posa fil a l'agulla a aquest projecte que ha de permetre que els vehicles que circulin per aquesta via puguin fer moviments en sentit sud així com millorar la circulació ara que ha entrat en vigor la prohibició dels camions de circular per la N-II. Els treballs estan pressupostats en uns 4,1 milions d'euros i tenen un termini d'execució de sis mesos. La previsió és que l'obertura de les ofertes es faci a finals de maig per la qual cosa els treballs podrien començar al juny. La intenció és que l'actuació estigui acabada a finals d'aquest mateix any.

Només faltava completar-lo però ha costat anys i múltiples compromisos incomplerts. De fet, l'anterior Govern estatal ja s'havia compromès a desencallar aquesta obra aprofitant els treballs del tercer carril a l'autopista. Fa temps, però, que les obres en aquest tram es van fer i l'acabament de l'enllaç seguia pendent. L'exalcalde i ara conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ho va reclamar tant al capdavant de l'Ajuntament de Figueres com des del departament i, finalment, s'ha aconseguit tirar endavant els tràmits. El passat mes de març es va publicar l'inici del procediment d'expropiació, que preveia tenir disponibilitat dels terrenys al mes vinent. L'Estat va signar la resolució i la concessionària havia de tramitar la licitació, que ara s'ha obert.

La reclamada actuació ha de permetre que es milllorin els moviments circulatoris en aquesta via. En aquests moments, els vehicles només poden fer moviments cap al nord. És a dir, que els cotxes que entren a l'autopista a Figueres només poden anar direcció la Jonquera i només en poden sortir els que vénen del nord des de la mateixa via.

En resum, no permet realitzar moviments de i cap al sud. Aquesta situació, a banda de provocar falta de connectivitat, provoca que es sobrecarregui el tram sud de la variant de Figueres -coneguda com el cinturó de ronda- amb el pas obligat dels cotxes procedents de la N-260 (Llançà-Figueres) i la C-260 (Roses-Figueres) que volen accedir a l'autopista en direcció cap a Barcelona.

L'obra no comportarà noves ocupacions de terrenys sinó que es troba dins els límits actuals de l'expropiació que és propietat de la concessionària. Hi haurà un ramal de 650 metres des d'un pas superior a l'actual autopista i en paral·lel a aquesta -pel que van en direcció a Barcelona- i un segon, que servirà d'accés pel que circulen en direcció a la Jonquera i volen sortir. Aquest tindrà uns 1.000 metres.