L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, aposta que el nou Pla General de Figueres en limiti el creixement urbà perquè la ciutat pugui ser "molt més". Durant la conferència de balanç dels 100 primers dies de mandat, Felip ha subratllat que "un creixement mal planificat" pot fer "més nosa que servei". Per això, ja ha deixat entreveure que el nou planejament -que en substituirà un del 1983- no farà excessos. L'alcaldessa, que ara fa tres mesos va substituir en el càrrec Santi Vila, vol combinar en aquest mandat el llegat del seu predecessor amb el seu propi "estil d'actuació". Ara bé, ja ha avisat que la crisi farà que hi hagi projectes que es quedin al calaix.

Marta Felip ha agafat el llistó que li va deixar el seu predecessor, Santi Vila, i ja ha deixat clar que un dels objectius de mandat és el d'enllestir la redacció del nou Pla General. De fet, el consistori ja ha constituït l'equip que s'encarregarà de donar forma al document que ha de substituir l'actual POUM (que data del 1983).

Ara bé, l'alcaldessa ja ha avançat que el nou pla no contemplarà, en cap cas, excessos. "De vegades un creixement mal planificat, o una expansió poc reflexionada, pot fer més nosa que servei", ha subratllat. Per a Marta Felip, el nou POUM ha de ser hereu de la màxima que l'arquitecte Mies van der Rohe aplicava als seus projectes: 'Menys és més'.

"Figueres ha de trobar la seva mida justa, hem de construir una ciutat en equilibri sense mancances, però també sense excessos", ha dit Marta Felip, davant l'auditori que l'escoltava a la Casa Empordà. I hi ha afegit: "Ens convé pensar si Figueres ha de ser una mica menys per poder ser molt més".

L'alcaldessa de Figueres ha dedicat la primera part del seu discurs a fer un repàs del què han significat aquests 100 primers dies mandat. Deixant molt clar, això sí, que el canvi a l'alcaldia "no ha alterat el quefer quotidià" i que no hi ha hagut "paralitzacions ni retards" en l'acció de govern.

Per a Marta Felip, l'acabament de la primera fase de les obres als Caputxins, l'inici de la rehabilitació de la coberta de la plaça del Gra o l'ampliació dels jardins Puig Pujades en són clars exemples. Dins aquest repàs, Marta Felip tampoc ha passat per l'alt que Figueres ja està connectada per TAV. "És una gran èxit ser l'única ciutat de mida mitjana que no és capital de demarcació catalana que té parada de l'alta velocitat", ha ressaltat.

"Vivim temps difícils"

Després d'això, Marta Felip ha girat els ulls cap al futur. Avisant, però, que la crisi econòmica farà que hi hagi projectes que s'hagin de quedar al calaix. "Probablement, no podrem fer per a Figueres tot allò que ens agradaria, però comptem amb la fermesa per donar a la ciutat el millor dels governs possibles", ha dit.

L'alcaldessa ha aprofitat la conferència per esbossar, a grans trets, diferents projectes que vol engegar durant el què queda de mandat. Entre aquests, disposar d'una borsa de pisos, en mans de l'Ajuntament, que es destinin a lloguer social. "I no només això, sinó que a través d'un conveni amb el govern espanyol també serà possible destinar a la mateixa finalitat diversos habitatges propietat d'entitats bancàries", ha avançat.

Marta Felip, que ha recordat que el consistori ha tancat el 2012 amb 300.000 euros de superàvit, també s'ha compromès a impulsar programes per fomentar l'ocupació i ha deixat clara la seva aposta per la cultura. "Hem aconseguit fer estable un gran esdeveniment com és el Festival Internacional del Circ", ha dit.

I pel què fa a equipaments, l'alcaldessa de Figueres també ha avançat que han començat a redactar l'avantprojecte d'una nova residència per a gent gran, que inclourà un centre de dia i que es gestionarà de manera conjunta amb la Generalitat.