L'Ajuntament de Figueres va aprovar inicialment fa gairebé un any una modificació del Pla General per permetre que les antenes de telefonia en situació "il·legal" instal·lades a la ciutat abans del 2009 poguessin quedar-se malgrat estar fora de planejament. El consistori, però, ha decidit no seguir amb la tramitació perquè els veïns afectats hi van presentar al·legacions -pendents de resoldre- i pel contenciós que va ser admès a tràmit amb l'objectiu que s'obligués el consistori que "complís el Pla Director sobre el desplegament de la telefonia mòbil" i fer treure les antenes. El regidor de Medi Ambient, Pere Giró (CiU), assegura que no han seguit endavant amb els tràmits a l'espera de veure com es resol tot el procés que està relacionat però que paral·lelament treballen en una ordenança que ajudi a regular-ho així com les negociacions amb les empreses propietàries de les instal·lacions.

Les polèmiques antenes fa més de tretze anys que estan instal·lades al terrat d'un particular al barri del Poble Nou de la ciutat. Els veïns, que s'hi oposaven, no havien pogut fer res per exigir que les retiréssin fins que al març de 2009 el consistori va aprovar una modificiació del Pla General on s'incloïa el Pla Director sobre el desplegament de la telefonia mòbil al municipi establint fins a 12 emplaçaments a l'entorn de la ciutat. La normativa establia que això es fes en un termini de dotze mesos. És a dir, que estarien emetent de forma "il·legal" des del 2010.

Van ser els mateixos afectats els que van descobrir aquesta situació després de revisar l'expedient i van fer una instància demanar el compliment de la normativa amb la retirada de les instal·lacions. Hi va haver diversos mesos de negociacions entre les quals el consistori va al·legar que s'havien adonat que per fer complir el Pla calia una ordenança que ho regulés i que hi estaven treballant. Entremig, però, van anunciar una nova modificació que havia de "legalitzar" aquestes antenes. Això es va aprovar inicialment el mes de juliol de ?l'any passat.

Segons els veïns, el procés natural passava per una aprovació provisional, una altra de definitiva i, finalment, l'arribada a la comissió d'Urbanisme de Girona perquè en fes l'aprovació final. Des d'aleshores, no s'ha fet cap més tràmit.

Giró recorda que, per una banda, els veïns van presentar al·legacions a aquest canvi al Pla General -que estarien pendents de resoldre's- i, per l'altra, hi ha el procés judicial obert per demanar el compliment de la normativa vigent. Per això, diu, de moment no s'han fet més tramitacions respecte a això. En el que sí que afirma que estan treballant és en la redacció de la ordenança per a regular-ho i insisteix que les negociacions amb les empreses continua. "Ens agradaria que això se solucionés quan abans millor", afegeix. Pel que fa a les inspeccions, des del consistori sempre han assegurat que compleixen la normativa i que s'hi fan controls de forma regular. Giró diu entendre la preocupació dels veïns però insisteix que no suposen cap perill per a ells. A més, recorda que treure-les sense totes les garanties els podria suposar una indemnització milionària.

Les protestes pel cas

El conflicte obert va portar a que els veïns anunciéssin a finals de l'any passat un trencament en les converses en considerar que el consistori havia anat per la seva banda i que no havia atés les seves peticions. Per això, van protagonitzar una protesta amb una pintada a la zona i van iniciar la via judicial.

De moment, el Jutjat Contenciós Número 1 de Girona-que va admetre a tràmit la demanda- no ha fet cap pronunciament respecte a això però els veïns tenen l'esperança que els acabi donant la raó perquè la normativa municipal així ho preveu. Recorden que les antenes operen de forma il·legal a la ciutat des del juliol de 2010 i afirmen que seguiran tots els tràmits per aconseguir que es retirin.