Un grup de camioners d'una empresa de transport de Vilafant, Transportes Ceferino Martínez, han decidit no fer més viatges fins que "l'empresa ens pagui el que ens deu". Asseguren que des de l'agost de l'any passat els deuen dietes i hores extra i que al gener la situació es va agreujar quan l'empresa els va dir que no els ho pagarien i que, a partir de llavors, tampoc ho farien. El representant sindical i treballador, Eduardo Garcia, diu que tampoc els han abonat la nòmina del mes de març. El propietari, Tomás Martínez, assegura que les nòmines s'han estat pagant i que el conflicte només és amb onze treballadors. Segons diu, a principis d'any els va plantejar que en lloc d'assumir les hores extra se'ls compensaria amb dies festius però que "aquests treballadors s'hi han oposat". "Tenim 62 conductors i només són onze els que estan parats", insisteix. Els treballadors, en canvi, asseguren que ronden la vintena.

Una desena de camioners estaven aplegats ahir a la tarda en un dels espais que l'empresa té a Vilamalla. Diuen que s'hi estan les vuit hores però que no sortiran a fer cap viatge nacional ni internacional fins que no els paguin "el que ens deuen". Així ho van signar en un document on cada treballador manifesta que "es nega a sortir com l'empresa li demana" però que ho fan perquè encara no "ens han pagat la nòmina del mes passat ni les dietes corresponents així com tampoc "diners per assegurar la manutenció durant els dies assignats de treball".

Per això, diuen, no sortiran fins que l'empresa els faciliti "com a mínim, l'import de les dietes que puguin ser generades durant els serveis demanats". En José Rico diu que no surt des de dimecres passat i alguns s'hi han anat afegint després d'haver deixat la mercaderia que portaven en el darrer servei encomanat.

"La majoria porten entre 5 i 7 anys treballant i mai havia passat una cosa així", insisteixen. Fins a l'agost de l'any passat, diuen, cobraven entre 400 i 600 euros d'hores extra, uns 1.200 de sou i uns 250 de dietes a la setmana. Des d'aleshores, diuen, les hores extra se'ls van deixar de pagar i a finals d'any "ens van dir que no pagarien". "Hi ha un noi francès que treballa aquí al que li han tallat la llum a la Jonquera perquè no pot pagar", asseguren.

El sindicat diu que estan pendents de presentar una demanda en aquest sentit i que així ho van comunicar a l'empresa. Aquesta, per la seva banda, al·lega que tot va començar perquè a principis d'any se'ls va dir que no cobrarien hores extra per la situació econòmica i que, en lloc d'això, se'ls compensaria amb dies festius.

"Potser abans, si estaven un diumenge fora, se'ls pagaven 120 euros i ara els donem un dia de festa però al sector del transport internacional ens estan apretant molt i ho hem de fer d'alguna manera. Les hores extra ens suposaven cada mes entre 300 i 400 euros per treballador", assegura Martínez. Ell nega que no s'hagi pagat la nòmina del darrer mes i diu que dels 62 conductors que té només 11 no hi estan d'acord. "La resta estan treballant amb normalitat", insisteix. Els empleats, però, diuen que ara tampoc els paga les dietes i que sense aquestes no poden sortir. "Ens deu sis setmanes de sou i dietes per això vam signar aquest paper i fer-li signar a l'empresa. Estem les vuit hores aquí a la disposició per quan ens pagui", diuen.

Pendents de tenir comitè

El representant sindical assegura que l'empresa no passa per una situació econòmica difícil i que alguns treballadors tenen altres condicions, cosa que des de la direcció neguen. Ara estan pendents que es constitueixi un comité d'empresa que els ajudi en les negociacions. L'empresa també espera arribar a un acord que ?desencalli aquesta situació.