Els veïns de Bàscara (Alt Empordà) han "celebrat" que, segons les primeres previsions del Govern, demà deixarien de passar camions de gran tonatge per la carretera Nacional II. La plataforma Prou Camions N-II ha organitzat una arrossada popular anomenada dels Sants Innocents. "Volem recordar que nosaltres ens vam creure que seria la data definitiva tot i que sabem que demà continuarà havent-hi camions", ha explicat la portaveu de la plataforma Eugènia Carbó que confia que la nova data que han posat sobre la taula, el 19 d'abril, sigui una realitat. L'arrossada l'havien de fer a peu de carretera N-II però la pluja ha obligat a traslladar-la al pavelló. Hi han participat més de 260 veïns.

Bàscara continua amb la batalla contra el pas de camions de gran tonatge per la carretera N-II, que creua el municipi. La plataforma Prou Camions N-II ha organitzat una arrossada popular amb la intenció de "celebrar la primera innocentada" que els van fer quan Govern i Estat van calcular que podrien deixar de passar camions el 2 d'abril. "El primer termini previst acaba demà i els camions continuaran passant", ha afirmat la portaveu, Eugènia Carbó.

Per això, han batejat l'arrossada que ha aplegat 264 veïns com "l'arrossada dels Sants Innocents". La idea inicial era situar les taules a un costat de la carretera i a l'altra banda posar-hi el menjar, l'arròs, els plats i les cadires. "Volíem fer un ús intensiu del pas de vianants per preparar l'arrossada", ha explicat Carbó. La pluja, però, ha aigualit els plans i finalment han hagut de traslladar l'arrossada al pavelló de Bàscara.

Tot i això, han tallat la carretera durant prop d'una hora al matí i la intenció és tornar-ho a fer a la tarda. "No pararem", ha afirmat Carbó que detalla que seguiran molt atentament si s'acaba complint la data definitiva -el 19 d'abril- perquè els camions ja deixin de passar per l'N-II. "Esperem que aquesta vegada sigui veritat", conclou.

Les restriccions de pas per als camions de gran tonatge (de quatre eixos o més) s'aplicaran en els 81 quilòmetres de l'N-II que s'estenen entre Maçanet de la Selva i la Jonquera. A més, tindran vetat totalment el seu pas per Bàscara. A la resta de trams de l'N-II, es permetrà que els camions de gran tonatge hi circulin només en casos puntuals.

Amb l'objectiu de reduir la sinistralitat que acumula l'N-II, els camions hauran de fer servir obligatòriament l'AP-7. Els transportistes tindran bonificacions en els peatges que oscil·laran entre el 25 i el 50%.

La mesura no ha estat ben rebuda per als transportistes que lamenten que, per culpa del mal estat de la via, siguin ells qui hagin d'assumir el sobrecost que suposarà passar per l'autopista. Segons veïns de Bàscara, els camioners fan notar el seu malestar i, per exemple, fan sonar la botzina mentre creuen tot el poble a altes hores de la matinada.

A més, alguns camioners també han llançat per la finestra ampolles amb orina per mostrar el seu rebuig a la mobilització de Bàscara contra el pas de camions.