El projecte per millorar l'encreuament de la cruïlla entre l'avinguda Salvador Dalí -antiga N-II- i el carrer Portlligat comptarà amb semàfors i tres carrils de circulació. També es milloraran les voreres per afavorir el pas de vianants i un tram perillós de l'avinguda Marignane -on també es poden fer girs des de la carretera- que passarà a ser l'un sol sentit. És l'actuació que assumirà l'Ajuntament de Figueres en aquest tram considerat com un punt negre en un informe del RACC. L'objectiu és que el Ministeri de Foment -que és el titular de la via- hi acabi construint una rotonda, però mentre això no passi el consistori hi actuarà de forma urgent. L'obra està valorada en uns 250.000 euros, 200.000 dels quals es finançaran a través d'una subvenció de la Diputació de Girona que està pendent d'aprovar-se. La resta serà aportació municipal.

Foment es va comprometre a construir dues rotondes en aquesta avinguda que correspon a la N-II. Ho havia de fer aquest any però als pressupostos de l'Estat no es contempla cap partida pressupostària per fer-hi front. Una d'elles havia de ser en l'encreuament d'aquesta avinguda amb la carretera d'Olot (N-260). L'altra, a l'avinguda Marignane. Se'n preveia una tercera vinculada a la Ronda Nord, que de moment està aparcada però que coincideix amb aquest perillós tram per on cada dia circulen centenars de vehicles d'entrada a la ciutat i de sortida en direcció a la Jonquera. Mentre això no passi, el consistori està decidit a assumir una actuació per millorar-ne la seguretat. I és que a l'accés a la carretera d'Olot ja hi ha regulació semafòrica però en aquest altre punt, no. Els vehicles que vénen del nord han de girar en plena carretera per accedir al carrer Portlligat i els que surten en direcció a Figueres, també. Tot i que no s'han comptabilitzat els accidents que s'hi han registrat, el consistori va rebre fa un temps un informe del RACC en què els alertaven de la perillositat de la zona. No només per aquest encreuament sinó també pel gir que molts vehicles fan just abans al darrer tram de l'avinguda Marignane, on hi ha establiments comercials.

Una obra en tres fases

El projecte que el consistori assumirà passa per posar semàfors a banda i banda pels vehicles que entren i els que surten de Figueres. Hi haurà, a més, tres carrils per banda en aquest punt. El de més a la dreta -en el cas de sortida de Figueres- servirà pels vehicles que vulguin entrar pel carrer Portlligat i el del centre, pels que vulguin seguir recte. També es preveu un eixamplament de voreres entre l'avinguda Marignane i el carrer Portlligat. "Ens trobem que s'accedeix des de la carretera a un carrer que té forma de via", diuen des del consistori. Per això s'adaptaran les voreres facilitant el pas de les persones així com també les de Serra Floreta, l'accés a uns habitatges situats al davant de l'encreuament.

A banda d'això, en el darrer tram de l'avinguda Marignane es permetrà només l'accés per la dreta als vehicles que vagin en direcció a la Jonquera. Es convertirà, així, en un vial de sortida i no d'entrada eliminant un altre dels girs perillosos. Al carril que s'eliminarà s'hi pintaran una trentena d'aparcaments pels veïns.

La intenció és fer-ho en tres fases, tot i que podria contemplar-se que fos la mateixa empresa la que assumís les tres parts per aconseguir que el cost anés a la baixa. De fet, l'obra està valorada en uns 250.000 euros. Només 50.000 haurien de ser d'aportació municipal perquè la resta els finançarà la Diputació amb un ajut que està acordat tot i que no oficialitzat. El projecte ja està aprovat i s'espera que en els propers mesos es puguin iniciar els tràmits. Des del consistori asseguren que a la primera fase ja es farà l'actuació semafòrica per garantir la seguretat i que en les altres restants s'afrontaran les millores de voreres i altres accessos. L'actuació serà compatible amb l'obra de la rotonda, quan es tiri endavant.

L'alcaldessa, Marta Felip (CiU), insisteix que el projecte persegueix tres finalitats. "Per una banda, acabar amb un punt d'inseguretat viàri, marcar un recorregut de sortida des de plaça El·líptica passant per Rec Arnau i, per últim, adaptar els espais per a vianants", afirma. L'equip de govern recorda que cada dia passen per la ciutat 109.000 vehicles dels quals només el 22% tenen com a destí final Figueres. Per això el consistori continua treballant en itineraris que permetin enllaçar amb les vies de destí sense necessitat d'entrar als punts neuràlgics de la ciutat.