Els esprais invisibles que s'utilitzen per marcar els estris i la maquinària agrícola per combatre els robatoris es va provar ara fa un any a les comarques gironines. En concret, el membre del sindicat Unió de Pagesos, Antoni Casademont, de Castelló d'Empúries va ser el primer conillet d'índies. Tot i l'èxit aconseguit a les comarques tarragonines, l'esprai no acaba de convèncer els pagesos gironins - només l'utilitzen un 1%- que continuen apostant per la vigilància privada. Des del sindicat asseguren que nous grups de pagesos del Baix Empordà s'han interessat en l'exemple de Fortià, Riumors o l'Armentera i volen contractar el servei de guàrdies del camp.

"Es tracta de sensacions i els pagesos creuen que la seguretat privada és més eficient i efectiva que els esprais", explica un dels membres del comitè nacional del sindicat d'Unió de Pagesos, Antoni Casademont. Tot i que les comarques gironines van ser les terres escollides per realitzar la prova pilot dels esprais invisibles, aquest nou estri per combatre aquesta mena de delictes no ha acabat de convèncer. "Diria que només un 1% dels pagesos gironins han implantat aquest projecte, el creixement és lent però, de mica en mica s'anirà popularitzant", ha afirmat el coordinador comarcal de l'Alt Empordà, Narcís Poch.

Des del sindicat han informat que altres grups de pagesos de la comarca del Baix Empordà s'han interessat pels projectes realitzats a Fortià, Riumors, l'Armentera o Ventalló i volen contractar el servei de guardes dels camp durant aquests mesos d'estiu. "El preu és car però la tasca dissuassòria que realitzen ajuda a reduir el nombre de robatoris", ha assenyalat Casademont. El membre del sindicat assegura que ell utilitza tant la vigilància privada com els esprais invisibles i que, durant el darrer any, ha notat una gran davallada dels robatoris en els seus camps. "Encara és aviat per saber si funcionen correctament els esprais perquè cal que els Mossos recuperin els estris sostrets mitjançant aquest sistema", ha assenyalat.

Normalment, els lladres que actuen a la demarcació gironina acostumen a emportar-se motors, ferros i gasolina. "A l'estiu és quan més patim perquè els tractors i les eines es queden al mig del camp i és complicat de vigilar-ho", ha detallat Casademont. "Els Mossos diuen que no és que sigui més segur sinó que la gent té mes sensació de seguretat. Estem comprant tranquil·litat", ha assenyalat Poch. El coordinador territorial de l'Alt Empordà espera que aquest proper estiu continuï funcionant correctament el servei de guardes. L'any passat la mesura va anar bé tot i que uns lladres es van emportar un motor a l'Armentera.