Solidaritat

L´Escala garanteix l´àpat de la gent gran amb dificultats

L´àrea de Serveis Socials va atendre 635 persones el 2012

29.03.2013 | 18:00
La signatura de l´acord entre les dues parts.
La signatura de l´acord entre les dues parts.

La Residència "Els Pins" i l´Ajuntament de l´Escala han signat un acord de col·laboració per tal d´implementar al municipi el projecte "Compartint taula", que permetrà proporcionar àpats gratuïts a persones grans amb situació de precarietat. Inicialment, el conveni té una durada de tres mesos i es proporcionaran 5 àpats diaris, entre usuaris que s´hagin prioritzat en funció de les necessitats detectades per l´àrea de Serveis Socials.

Aquest acord s´emmarca dins el projecte "Compartint taula", nascut inicialment del conveni marc de col·laboració entre l´Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), el departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, l´Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya.

Es podran beneficiar del programa persones de 65 anys o més amb problemes socials i/o econòmics, especialment aquelles que viuen soles o tenen una xarxa familiar feble o deteriorada i tenen greus dificultats econòmiques.

L´objectiu d´aquesta iniciativa és doble. Per una banda, ajudar a persones grans que passen una situació de dificultat. I de l´altra, facilitar-los compartir i conèixer altres usuaris i serveis a través del centre.

635 persones ateses el 2012

D´altra banda, l´àrea de Serveis Socials de l´Ajuntament de l´Escala ha donat a conèixer també aquest dijous les dades de la memòria de l´any 2012. En aquest sentit, l´any passat es van atendre un total de 635 persones, una xifra pràcticament idèntica a la del 2011.

Per gènere, destaca el fet que hi ha una clara majoria de dones (384), davant els homes (248). Per procedència, la major part dels usuaris atesos eren catalans o d´algun altre punt de l´Estat espanyol (357), seguits del Marroc (89), altres països de la Unió Europea (58) , d´Amèrica central o del Sud (38) o països d´Europa de l´est (12)

Respecte al 2012, destaca la posada en marxa del Servei Local de Distribució d´Aliments, una col·laboració entre l´Ajuntament de l´Escala i Caritas que permet subministrar aliments a un total de 324 beneficiaris  en aquests moments (una xifra progressivament en augment i que en el conjunt del 2012 va arribar als 507).

Les 635 persones ateses el 2012 des de Serveis Socials han suposat un total de 1.741 entrevistes destinades a informar, orientar, assessorar i fer les gestions i/o tràmits necessaris per poder accedir a determinats recursos.

També s´ha fet seguiment de situacions de risc, especialment aquelles que estan vinculades a persones grans, discapacitades, malalts mentals o menors que poden necessitar l´empara dels serveis públics.

A més, s´han tramitat un total de 74 ajuts econòmics o prestacions directes a través de l´àrea de Serveis Socials de l´Ajuntament de l´Escala, cosa que ha permès donar suport a un total de 158 persones, de les quals 61 eren menors. En aquest sentit, destaquen els ajuts per temes de manutenció –alimentació, vestir i subsistència bàsica- (57%) i ajuts per evitar talls de subministraments de serveis com llum, aigua i gas (27%).

A les 635 persones ateses directament a Serveis Socials, cal sumar-hi les 363 que durant el 2012 van ser ateses al Club de la Feina, creat amb la voluntat d´orientar i ajudar les persones que ho necessiten en la recerca d´un lloc de treball, fent una especial incidència a la necessitat de mantenir una agenda de treball en la pròpia cerca i de formar-se per millorar la seva ocupabilitat. El 95% dels usuaris del servei no tenien feina i un 5% estava interessada en millorar la que tenia.

Enllaços recomanats: Premis cinema