Els Mossos d'Esquadra han engegat un projecte per conscienciar els joves 'Ni-Ni' sobre els perills d'agafar el volant després d'haver consumit alcohol i drogues. L'objectiu principal és el de canviar actituds d'un col·lectiu que, sovint, "es troba perdut i necessita guies que els acompanyin", explica un dels coordinadors de la iniciativa, l'agent Ramon Cos. Motos de joguina, ulleres que simulen una borratxera o -fins i tot- ous són alguns dels objectes de què se serveixen els mossos per moure consciències. "No són joves adaptats a l'estudi i s'ha de fer tot molt més amè per guanyar-nos la seva confiança; però un cop superada la barrera, qualsevol canvi se't fa molt gratificant", assegura Cos.

Una vintena de joves estan asseguts formant rotllana. A l'espai que queda buit al centre, hi ha una moto de joguina. Dos dels nois es posen unes ulleres especials que distorsionen la visió, com si s'hagués begut molt d'alcohol. Després, agafen la moto de joguina i proven de donar una volta al cercle que deixen els altres joves. Ho mig aconsegueixen, fent tentines.

A un senyal de l'agent dels Mossos d'Esquadra que hi ha a la sala, fan veure que tenen un accident i van a parar per terra. Mentre un simula que s'ha fet mal, l'altre intenta ajudar-lo. Però amb prou feines pot veure els números del seu mòbil per trucar a emergències. I quan intenta ajudar el seu company, li costa mantenir-se dret.

Aquesta situació, tot i fer-se dins una sala, en simula una altra que pot ser molt real i passar a peu de carretera. L'exercici forma part d'un projecte engegat pels Mossos d'Esquadra, conjuntament amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, per conscienciar els joves 'Ni-Ni' sobre els riscos que suposa agafar el volant després de consumir alcohol i drogues.

La iniciativa s'emmarca dins el projecte Okup'Alt, que es porta a terme a la comarca des de fa tres anys. Des de gener i fins a l'abril, diversos joves que ni estudien ni treballen aprenen a fer un ofici (paletes, lampistes, administratius o neteja forestal). Tots ells tenen entre 16 i 25 anys. L'objectiu d'Okup'Alt, com explica el conseller comarcal de Joventut, Pere Giró, és "donar-los oportunitats per inserir-se al món laboral o bé animar-los a què tornin a estudiar".

Crear actituds

A més d'aprendre oficis, però, el projecte Okup'Alt també se centra en crear actituds. I aquí és on s'emmarquen les xerrades dels Mossos d'Esquadra. Els agents deixen de banda la teoria i fan interactuar els joves amb tota mena d'objectes. Per exemple, els fan passar un ou d'un a l'altre perquè siguin conscients del perill que es pot trencar (i a partir d'aquí, traslladar aquest risc a la carretera).

"És un col·lectiu que no està acostumat a estudiar i, per això, hem de guanyar-nos la seva confiança", explica Ramon Cos. I hi afegeix: "Com a formador és dur i és tot un repte, però després el premi que en reps és molt més agraït que amb qualsevol altre grup, perquè aquí un petit canvi ja és brutal".

"El món de la frustració actual ens el trobem amb aquest grup; no estan adaptats a la situació actual, es troben perduts i necessiten de guies que els acompanyin", diu l'agent dels Mossos d'Esquadra. Mica en mica, al llarg de la sessió, els joves 'Ni-Ni' van prenent consciència de tots els riscos que suposa un còctel (el de carretera, alcohol i droga) que pot arribar a ser mortal.

I és que els agents aprofiten els jocs i exercicis per anar-los llançant missatges que els facin reflexionar. Per exemple, mentre els joves es van passant d'un a l'altre les ulleres que distorsionen la visió, els mossos els diuen: "Si t'arribes a beure sis cerveses i després agafes la moto o el cotxe, el risc d'accident es multiplica per vuitanta".

PAS: Protegir, avisar, socórrer

Al final de la sessió, els agents analitzen l'impacte que han tingut els seus missatges. "Per l'edat i per l'ambient en què es mouen, són joves que poden oblidar el risc; i allò que volem fer nosaltres és canviar actituds", concreta Ramon Cos.

Joves que abans deien que si tenien un accident no avisarien mai els pares, ara canvien d'opinió. I altres ara ja saben com s'ha d'actuar en cas de sinistre. "Si caus amb la moto i portes un acompanyant, el primer que has de fer és protegir la zona per evitar que passin més accidents, després avisar a emergències i socórrer la persona que s'ha fet mal", explica la Judith Costa, de 17 anys. "Has de buscar ajuda, trucant a emergències o com es pugui", hi afegeix en Dakin Lamrasni, de 18 anys.

El projecte que ara s'enceta amb els joves 'Ni-Ni' forma part de les xerrades que, periòdicament, el grup de Mobilitat Segura dels mossos porta a terme arreu de la demarcació, adreçades a diferents col·lectius (alumnes d'escoles i instituts, camioners, ciclistes, etc.).

A les comarques gironines, hi ha una quarantena d'agents que s'han format per fer aquestes sessions. L'any passat, se'n van fer més de 270 (la majoria de les quals, a CEIPs i IES). Aquest 2013, a més d'engegar les xerrades dirigides als 'Ni-Ni', els mossos de Trànsit també volen fer cursos als professors perquè ensenyin els seus alumnes a canviar actituds.