Els treballadors de l'empresa de recollida d'escombraries i neteja viària Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) han desconvocat la vaga que afectava una vintena de pobles de l'Empordà aquesta Setmana Santa. Després d'una reunió 'in extremis' amb la mediació de la Generalitat -l'aturada començava demà- empresa i comitè han arribat a un principi d'acord per introduir millores al nou conveni. Entre d'altres, consolidar dins les nòmines alguns dels plusos, establir en 90 dies les baixes per hospitalització (sense que afecti el sou), quadrar dies festius o incrementar en 80 euros la paga lineal del setembre a partir del 2015. Les dues parts s'asseuran en els propers dies per redactar el conveni.

La vaga s'havia convocat des dels centres de treball de Llançà, Portbou i Port de la Selva i estava prevista pels dies 29, 30, 31 de març i l'1 d'abril. Els treballadors afectats -34, en total- asseguraven que havien hagut de prendre aquesta "mesura desesperada" davant la intenció d'FCC d'obstaculitzar la negociació del nou conveni.

A més dels tres municipis anteriors, la vaga també afectava la recollida d'escombraries i la neteja viària de disset pobles i nuclis més de la comarca de l'Alt Empordà. En concret, Colera, Camallera, la Vajol, Maçanet de Cabrenys, Darnius, Biure, Masarac, Saus, Llampaies, Pontós, El Far d'Empordà, Santa Llogaia d'Àlguema, Albanyà, Sant Llorenç de la Muga, Terrades, Boadella d'Empordà i Garriguella.

Aquesta setmana, representants d'FCC i el comitè s'han reunit diverses vegades per intentar desencallar el conflicte. La darrera reunió s'ha fet 'in extremis' aquest matí a Girona, amb la mediació del Departament d'Empresa i Ocupació. A primera hora de la tarda, i després d'aconseguir un principi d'acord, els treballadors han decidit desconvocar la vaga.

Millores al conveni

El document que s'ha signat avui preveu introduir diverses millores a la redacció del conveni. Segons ha explicat el secretari d'organització de la Federació de Serveis Públics (FSP) de la UGT a comarques gironines, Ivan Lavado, entre d'altres s'ha decidit consolidar alguns plusos dins la nòmina, establir en 90 dies les baixes per hospitalització (sense que afectin el sou), quadrar dies festius o incrementar en 80 euros una paga lineal -que es cobra al setembre- a partir del 2015.

"Creiem que és un bon acord per a la plantilla, i més si es té en compte l'època de crisi", ha concretat Lavado. L'assemblea de treballadors ja ha donat el vistiplau al principi d'acord i s'ha desconvocat la vaga de recollida d'escombraries. Després de Setmana Santa, les dues parts es tornaran a asseure per plasmar allò que diu el document en el nou conveni.