Els Mossos d'Esquadra lluiten contra la pesca furtiva d'eriçons de mar a la Costa Brava, que es venen després a restaurants de la zona, pràctica que s'ha multiplicat per la crisi econòmica, segons van informar tant els policies com els qui es dediquen a aquest negoci de forma legal.

Els agents, en ocasions acompanyats per inspectors del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat, recorren la línia marítima des de terra per albirar submarinistes que presumiblement extreuen de l'aigua aquest material gastronòmic molt apreciat a la cuina catalana.

La boia inflable de la qual es pengen els sacs per dipositar eriçons durant una immersió d'aquest tipus és el principal indicador d'una possible pràctica de pesca furtiva per als Mossos d'Esquadra.

Els policies esperen la sortida de l'aigua del submarinista i, llavors, li reclamen la pertinent llicència, que pot ser professional o recreativa.

En el primer dels casos, el pescador d'eriçons està habilitat per extreure fins a 150 quilos d'aquest producte al dia, mentre que en el segon el límit és de 150 eriçons.

Les condicions són que el submarinista treballi sempre en apnea, de manera que està prohibit l'ús d'ampolles d'oxigen, i que mai passi dels deu metres de profunditat.

Un cop fora de l'aigua, aquests mariscadors han de dirigir-se a un centre d'expedició autoritzat, on els seus responsables pesen el material i li atorguen un segell que certifica la legalitat de la captura.

Inspeccions a restaurants

Els Mossos d'Esquadra, a més de supervisar tot aquest procés durant la campanya d'aquest producte, que va de l'1 d'octubre al 31 de març, inspeccionen en ocasions restaurants de la Costa Brava per comprovar que el que venen no procedeix de furtius.

Un d'aquests submarinistes amb llicència professional és Daniel Núñez, que va considerar que la crisi ha provocat que "molta gent que sap submergir-se, conscient que aquest negoci és molt rendible, surt si s'ha quedat sense feina".