L´Ajuntament de l´Escala i el ministeri de Defensa han signat avui, a Madrid, la compra que municipalitza els antics terrenys militars de les Planasses, tancant d´aquesta manera un procés de negociacions que s´ha allargat més de 20 anys. L´Ajuntament de l´Escala pagarà 193.437 euros pels 122.973 metres quadrats també coneguts com a finca dels Brancs de la Clota, que encara eren propietat de Defensa.

Els terrenys d´ús militar havien arribat a ocupar unes 41 hectàrees, però la major part ja eren de gestió municipal gràcies a un acord de cessió de l´ús per part del ministeri de Medi Ambient.

Des que es van desafectar per a l´ús militar, el 1993, l´objectiu de l´Ajuntament de l´Escala ha estat municipalitzar aquests terrenys i potenciar-ne l´ús ciutadà com a gran parc amb un important interès natural, paisatgístic i turístic. No en va, gairebé la totalitat dels terrenys formen ara part del Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter.

En aquestes dues dècades, els intents d´arribar a un acord han estat nombrosos, però sense èxit fins ara. Hi ha hagut dos elements desencadenants. Per una banda, el protocol que Ajuntament i Defensa van signar el 24 de març de 2011 posant-se un any de marge per tancar un acord (finalment n´han passat dos). De l´altre, la modificació del planejament urbanístic que va aprovar l´any passat l´Ajuntament de l´Escala, a través del qual es declarava com a no urbanitzable tot l´entorn de l´antiga casa del Capità, on fins llavors s´hi preveia la possibilitat de construir uns 70 habitatges unifamiliars. Segons aquesta modificació, Defensa només tindria rendiment urbanístic d´una peça de terreny d´uns 10.000 m2 que queda fora d´aquest àmbit, a la banda de l´avinguda Riells que ja està urbanitzada. Gairebé la totalitat d´aquest espai, que queda en mans de Defensa, es preveu per a ús hoteler.

L´acord de compra l´han signat aquest migdia l´alcalde de l´Escala, Estanislau Puig, i el director-gerent de l´organisme autònom Instituto de la Vivienda, Infraestructura y Equipamiento de la Defensa, Fernando Villayandre.

Tot i que inicialment es preveia fer el pagament en deu anys, finalment s´ha decidit que es farà en un sol exercici, per evitar d´aquesta manera un encariment innecessari amb els avals i interessos. De fet, el pressupost municipal ja preveia una reserva de 100.000 euros per a la compra d´aquest terrenys. La resta s´imputaran en base al superàvit del 2012.

"Aquest és un acord històric, que fa realitat l´aspiració de diferents generacions d´escalencs, i d´una gran transcendència per la importància que té aquest espai de gran valor i potencial", ha remarcat l´alcalde de l´Escala, el qual destaca que la municipalització dels terrenys permetrà accelerar les accions de condicionament i millora que necessita aquest espai. En els darrers anys, des de l´Ajuntament ja s´havien impulsat algunes d´aquestes accions, que han permès recuperar i fer visitables els antics búnquers; eliminar les espècies exòtiques que envaïen aquesta zona de parc; retirar tones de runa i alguna de les construccions; i redactar el pla tècnic de gestió i millora forestal que s´hauria d´executar en aquesta zona.

Segons l´acord signat avui, la formalització de l´escriptura de compra es farà en un termini màxim de sis mesos i un cop s´hagi aprovat definitivament la modificació del planejament general impulsada per l´Ajuntament, que declara com a no urbanitzable aquest espai, on només s´hi podrà fer algun equipament vinculat al parc natural.

Història i valor de l´espai

Cap a mitjan segle passat el ministeri de Defensa va expropiar terrenys per fer una bateria militar a l´Escala. L´espai va continuar tenint ús militar durant dècades, però va anar perdent el seu interès per a Defensa progressivament, fins que després d´un anys en què amb prou feines s´hi feien algunes pràctiques aïllades, el 1993 es va fer efectiva la seva desafecció per a usos militars.

Aquesta és la principal bossa de terrenys a primera línia de mar que s´ha conservat sense urbanitzar i té un especial interès ambiental i paisatgístic. Forma part del parc natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter i de la Xarxa Natura 2000 i es concentren en poc espai els ambients de duna, penya-segat i pineda. Hi ha algunes espècies de gran valor, com el coixí de monja -només n´existeixen dues poblacions a Catalunya- o el lliri de mar.