Figueres ha endegat els tràmits per poder adjudicar a finals del mes de maig 26 dels 27 horts urbans al barri de la Marca de l'Ham. L'equip de govern va oferir ahir una xerrada informativa per explicar el procés i les bases que regiran el concurs. D'entre aquestes, s'estableix que gairebé la meitat siguin per a persones aturades, quatre per a entitats de la ciutat i la resta per a persones majors de 60 anys. Un d'ells, a més, se'l quedarà l'Ajuntament amb l'objectiu de fer-hi cursos i convenis amb altres administracions. El regidor de Medi Ambient, Pere Giró (CiU), assegura que es tractarà d'una mena de prova pilot i que ja tenen altres zones on es podrien plantejar fer més actuacions d'aquest tipus.

"La posada en marxa dels horts urbans té un doble objectiu social i ecològic. Per un costat es generen espais d'horticultura que promouran la trobada entre hortolans i famílies i, per l'altre, l'agricultura ecològica, que serà obligatòria", afirma Giró. I és que, d'entre les condicions, el consistori ha establert que els que hi optin no tinguin cap altre hort i que no es pugui comercialitzar la venda dels productes que s'hi generin. "Tot ha de ser per a l'autoconsum", insisteix.

Tot i que s'ha fixat un nombre per a cada col·lectiu, el regidor diu que tindran prioritat les persones en situació d'atur. "Per exemple, si dels quatre que es reserven per a entitats només se n'hi presenten dues, els altres dos quedaran també per a persones sense feina i això també passarà amb el col·lectiu de majors de 60 anys" assegura Giró.

Una prova "pilot"

L'edil, que va estar acompanyat del regent d'Urbanisme Xavier Ludevid, va explicar als assistents el procés obert per a l'adjudicació d'aquestes parcel·les, que tindran una concessió de quatre anys. L'objectiu és que s'acabi creant algun tipus d'associació que vinculi totes les persones que hi treballin i també hi haurà una dinamitzadora que hi anirà de forma regular per garantir el bon funcionament de l'espai i que hi oferirà cursos. "D'aquí a uns mesos valorarem com ha anat la iniciativa i mirarem si en fem més a d'altres punts com ara la zona del convent l'antic convent dels Caputxins", afegeix.