El Nadal ha retornat a Bàscara. El nen Jesús, Maria, Josep i els Treis Reis Mags s'han traslladat fins aquest petit municipi de l'Alt Empordà per reclamar que els camions deixin de circular per l'N-II. Aquesta ha estat la fórmula original que els veïns han trobat per mostrar el seu rebuig a l'alta sinistralitat de la via. En total, 225 veïns del poble han participat representant més d'una desena de quadres que han fascinat a les més de 500 persones que s'hi han apropat. "Ens sentim decebuts perquè no es para de moure la data en què els camions deixaran de passar per aquí i només demanem que s'agilitzin els tràmits", ha explicat la portaveu de la plataforma 'Prou Camions N-II', Eugènia Carbó.

Bàscara ha dit "prou als camions per l'N-II". I ho ha dit d'una manera festiva, lúdica, ferma, pacífica, original i que ha comptat amb la col·laboració i el suport de veïns d'arreu de les comarques gironines. El petit municipi de l'Alt Empordà s'ha omplert aquest diumenge a la tarda amb més de 500 visitants que no s'han volgut perdre l'oportunitat de veure el reconegut pessebre vivent de Bàscara en un nou emplaçament.

I és que els veïns han canviat l'entorn bucòlic que habitualment té el pessebre vivent per l'asfalt, les voreres, els semàfors i els cartells. "Semblava que ho tenien molt a prop, que només quedaven un parell de firmes però tot es va allargant i nosaltres volíem fer una revindicació popular per demanar que ja no passin més camions", ha assenyalat la portaveu de la plataforma organitzadora de la protesta 'Prou camions N-II', Eugènia Carbó. El sentiment de rebuig, frustració i ràbia es podien notar entre els assistents a l'acte. "Ens sentim decebuts, aquest dissabte ja hi va haver un altre mort, això s'ha d'aturar", ha assenyalat un dels membres participants al pessebre, Miquel Riera.

Tot un poble unit per una causa

Una idea que compartia gran part de tots els participants i assistents a la protesta. El pessebre vivent ha representat diversos quadres típics de les festes nadalenques tals com els pagesos, els pescadors, el naixement o els romans. Fins i tot s'hi ha pogut veure gossos d'atura, oques i un burro. "Ha estat fantàstic, la carretera s'ha convertit en el carrer major que voldríem en un futur", ha assegurat l'alcalde de Bàscara, Lluís Lloret. El batlle ha ressaltat que la lluita contra el pas de camions per l'N-II ha unit el poble. "Mai abans el municipi havia estat tant viu, esperem que els tràmits s'agilitzin i els camions deixin de passar per aquí aquest mes d'abril tal i com va afirmar el conseller Santi Vila", ha assenyalat.

Els veïns però, no comparteixen aquestes esperances. Gran part dels assistents dubten que les paraules del conseller es facin realitat. En principi, Vila va assegurar aquest passat divendres que el seu Departament havia iniciat el procediment administratiu per restringir el trànsit de camions de gran tonatge entre Maçanet i la Jonquera i que l'acord es faria efectiu durant el mes d'abril. "Hi ha moltes pressions perquè això no succeeixi, tant de transportistes com d'hotelers i patim pel futur", ha assenyalat Carbó. Des del consistori però, no perden la il·lusió i esperen que ben aviat els veïns puguin gaudir d'una "via agusta" amb tranquil·litat.

Tot i els entrebancs, els veïns no perden la seva voluntat fèrria i tenen previst realitzar noves mobilitzacions - com encesa d'espelmes, concerts o marxes lentes- durant la propera Setmana Santa. "Molta gent s'ha interessat per la nostra lluita i ens ha ofert la seva ajuda, no deixarem de lluitar fins que veiem per nosaltres mateixos que no passa ni un sol camió per l'N-II", ha reblat Carbó.