El 40% dels animals que durant el 2012 van entrar als sis Centres de Recuperació de Fauna Salvatge de Catalunya van finalitzar la rehabilitació i van poder ser alliberats novament a la natura. En tot l'any els centres de Lleida, el Vallès, les Terres de l'Ebre, l'Alt Empordà i el Pirineu van rebre un total de 9.000 exemplars d'animals trobats per ciutadans o els agents rurals en situacions no òptimes. El nivell de recuperació s'ha doblat en els últims deu anys gràcies als avenços tecnològics en el camp de la medicina animal.

Aquest dissabte s'han presentat les dades de recuperació de fauna salvatge al centre de Vallcalent, a Lleida, el segon en importància de Catalunya després del de Torreferrussa, a Santa Perpètua de la Mogoda (Vallès Occidental). El conseller d'Agricultura, Josep M. Pelegrí, ha destacat la feina que es fa des dels centres de recuperació per la preservació de les espècies autòctones, una feina que passa en moltes ocasions per persones voluntàries. Segons Pelegrí cal seguir fomentant el voluntariat en l'àmbit del medi natural per conscienciar els ciutadans del paper que tenen en la preservació de la natura.

Dels 9.000 animals que van arribar als centres de Torreferrussa, Vallcalent, i també el Canall Vell a Deltebre (Baix Ebre), el dels Aiguamolls de l'Empordà (Alt Empordà), el Pont de Suert (Alta Ribagorça) i el centre ictiològic del Delta de l'Ebre (Montsià), el 75% eren exemplars d'espècies autòctones protegides. Des de la creació, el 1980, del primer centre a Torreferrussa a l'Estat, els centres de la Generalitat han ingressat més de 100.000 exemplars. Actualment es desenvolupen els programes de cria de 14 espècies de fauna autòctona amenaçada, entre els quals en destaca la trenca, a Vallcalent i el Trencalòs. També el cranc de riu autòcton, el tritó del Montseny o la tortuga mediterrània, entre d'altres.