El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat que el seu Departament ha iniciat aquest divendres el procediment administratiu per restringit el trànsit de camions de gran tonatge per la N-II entre Maçanet i la Jonquera. Vila també ha avançat que Territori i Sostenibilitat tancarà "en els propers dies" l'acord amb el Ministeri de Foment i la concessionària Abertis per desviar el trànsit de camions cap a l'autopista AP-7. En un esmorzar-col·loqui al Cercle d'Infraestructures, el conseller ha defensat aquesta alternativa "en la mesura que Foment no pugui fer el desdoblament de la N-II", una obra que Vila ha considerat "la solució" a "mig termini" per la carretera.

El conseller ha explicat que la ministra de Foment, Ana Pastor, ha ordenat que s'estudiï "alguna opció de desdoblament" per la N-II, i que per executar-la es podria recórrer a mètodes de finançament que s'han fet servir en altres ocasions a Catalunya. Vila ha recordat que el Govern "no renuncia" al desdoblament d'aquesta via i ha assegurat que espera que el projecte "s'orienti per bé".

Vila ha recordat que els camions de gran tonatge i de quatre eixos o més que es desviïn de la N-II cap a l'AP-7 tindran un descompte del 50% en el preu del peatge d'aquesta autopista. El conseller ha calculat que, diàriament, uns 2.850 camions d'aquestes característiques travessen la N-II en el seu tram gironí i que la prioritat de Territori és desviar el pas d'aquests vehicles per raons de seguretat.

Davant les queixes del sector del transport al desviament de camions a una via de peatge, Vila ha reconegut les "dificultats extremes" que travessa el sector, però ha assenyalat que la solució "a mig termini" és el desdoblament de la N-II i l'aplicació de l'eurovinyeta als vehicles de gran tonatge. Vila ha recordat que, juntament amb Abertis i Foment, la Generalitat assumirà la bonificació del 50% del cost del peatge "en una carretera que no és de la nostra competència".

El conseller ha indicat que l'alternativa a la solució actual pactada amb Foment i Abertis era "ser cínics" i "dificultar l'ús" de la N-II als camions a partir de rotondes "impossibles" o barreres New Jersey per obligar a desviar el trànsit als camions i fer-los pagar el 100% del peatge. Vila ha defensat que, tot i el peatge, el pas per l'AP-7 estalvia als camioners temps i desgast dels vehicles.