La Federació d´Hostaleria de les Comarques de Girona, segons les dades obtingudes dels seus agremiats, destaca que la previsió d´ocupació de la Setmana Santa, que inicia el proper dilluns 25 de març fins el dilluns 1 d´abril, se situarà entre el 55% i el 100%, segons sectors, la mateixa que durant 2012.

Pel que fa a l'ocupació hotelera, la Setmana Santa representa l´inici de la temporada per a molts establiments hotelers de la província de Girona.

Aquest any, segons la Federació, s'obriran entre el 85% i el 90% de la nostra flota hotelera (a les comarques gironines hi ha 4.500 establiments i 79.100 places hoteleres), de la qual a les zones costaneres obriran entre un 70% i un 75%, i a les zones de muntanya, d´interior i de Girona ciutat tindran el 100% dels seus establiments hotelers oberts.

Pel que fa a la zona de Girona ciutat i a la seva àrea metropolitana la previsió d´ocupació oscil€la entre el 55% i el 60%. Respecte a les zones d´interior destaquem que la previsió d´ocupació a la Selva Interior és del 60% i el 65%, i a la comarca de la Garrotxa del 65%.

A les zones costaneres hi hauran les majors ocupacions, concretament a la Costa Brava Centre del 70% i el 75% i a la zona de la Selva Marítima del 80% i el 85%. No obstant, a la zona de l´Alt Empordà la previsió d´ocupació és menor amb un percentatge que oscil€la entre el 55% i el 60%.

A les zones muntanyoses la previsió d´ocupació és del 70% i el 75% a la Cerdanya i del 70% al Ripollès, la qual cosa és positiva degut a les nevades d´aquestes darreres setmanes.

Estada entre dues i tres nits

En general, les dades ens indiquen que els dies de major ocupació i d´entrades seran el divendres 29 i dissabte 30 de març, coincidint en cap de setmana. Respecte la mitjana d´estades oscil€la entre dues i tres nits.

El perfil de turista majoritari durant les vacances de Setmana Santa són famílies amb nens, parelles de mitjana edat, entre 40 i 60 anys, i grups de nens i nenes que participen en els campionats de futbol MIC, que són molt típics en aquest període de vacances escolars.

El 80% dels turistes que arribaran a les comarques gironines seran catalans i espanyols: el 55% catalans de Barcelona ciutat i la seva àrea metropolitana, i el 25% de la resta d´Espanya. Tanmateix el 20% restant dels turistes que arribaran seran de nacionalitat francesa majoritàriament, seguit d´alemanys i belgues.

Tipus de contractació de serveis d´allotjament turístic

L´estadística extreta dels agremiats de la Federació indica que el 69% de les contractacions, que s´han dut a terme fins a dia d´avui, són de clients particulars que ells mateixos fan la reserva a l´allotjament turístic, respecte a un 31% que ho fan mitjançant tour operadors.

En aquest sentit, cal destacar que pel que fa a la contractació dels allotjaments turístics, l´impost sobre les estades en establiments turístics en el 75% dels nostres agremiats no els ha afectat, segons ens diuen. Tanmateix el 25% restant exposen que aquest impost no els ha fet baixar els seus nivells d´ocupació, però els ha afectat en el sentit de que els tour operadors no volen pagar-lo i no col€laboren a l´hora de cobrar-lo al client. A més de que els hotelers diuen que l´han d´assumir ells, i això els perjudica econòmicament en el negoci.

Sector de la restauració

Pel que fa a les reserves dels establiments de restauració fins a data d´avui es troba en un 70% concentrat amb el cap de setmana del 29 de març fins a l´1 d´abril. No obstant, per a la resta de la setmana les reserves es duran a terme a última hora. El client majoritari d´aquest sector seran catalans, espanyols i francesos.