La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, no ha fixat cap termini per al finançament del futur Espai Memorial Walter Benjamin de Portbou (Alt Empordà), un projecte que ha quedat encallat des de fa anys i que l'Estat ja va dir que no assumiria perquè no és competència seva. "No els podem donar una resposta definitiva perquè el pressupost no està tancat", ha dit Ortega, que ha advertit que davant l'escenari de noves retallades per assumir l'objectiu de dèficit caldrà "prioritzar" les partides destinades al benestar de les persones i als temes "més bàsics i necessaris". "No vull dir que no ho sigui aquest centre, però hi haurà certs temes que caldrà dilatar-los en el temps", ha afegit.

L'any 2010, l'Ajuntament de Portbou va donar a conèixer que iniciaria a finals d'aquell any les obres de l'Espai Memorial Walter Benjamin - situat a l'entrada del poble- en el terreny de l'antic edifici del consistori un cop rehabilitat i que constaria d'una exposició permanent, una biblioteca, un espai jove, diverses sales polivalents i un alberg que acolliria intel·lectuals i artistes. El consistori va començar la demolició de l'antic consistori i comptava amb 272.000 euros d'una subvenció de la Generalitat i 375.000 euros d'un fons Feder. L'endarreriment amb les obres els va fer perdre el primer ajut de la Generalitat, i de retruc, també l'europeu.

El mes d'octubre passat, coincidint amb la celebració del col·loqui internacional, l'Ajuntament de Portbou va anunciar que s'han donat un marge de quatre anys perquè la Generalitat doni un impuls al projecte. En cas contrari, estan estudiant altres propostes, com ara crear un geriàtric o un pàrquing subterrani als terrenys del futur centre. El consistori va admetre que el futur centre està ple d'incerteses al no diposar dels 1,7 MEUR que costa el projecte. Des de fa dos anys que les obres estan aturades i només s'ha enderrocat part de l'antic edifici, on s'hi ha col·locat un pàrquing.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha fet aquestes declaracions durant una visita institucional aquest dimecres a l'Ajuntament de Figueres, acompanyada del delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, entre d'altres autoritats.