França ha anunciat que espera de forma imminent eliminar la limitació a cinc cartrons del pas de tabac per la frontera. Això ha posat de nou en peu de guerra als estanquers dels Pirineus Orientals, segons relata l'Indépendant, mentre a la banda catalana esperen a veure si això suposa un increment de les vendes. Estanquers de la Jonquera i Portbou constaten que els darrers dos anys han anat baixant les vendes i el nombre de cartrons que s'emporten. Estan a l'espera de veure com afecta el nou canvi. Pel que fa als preus, a França demanen una congelació per anar-se equiparant a altres països i aquí, en canvi, veuen la diferència com l'única manera per continuar tenint negoci.

Eric Paqueriaud i Alain Lirola, president i vicepresident del sindicat d'estanqueras catalans expliquen al mitjà de comunicació francès que al sector se senten traïts. L'Estat hauria decidit finalment la supressió de l'article 575 del codi general que limita a cinc els cartrons que es poden comprar a l'estranger. El motiu és adequar-se a les normatives europees de lliure circulació de béns i de persones però Eric Paqueriaud es pregunta "a qui beneficiarà això?". Tot i la limitació actual, un estudi recent dels paquets de tabac buits va permetre constatar que el 55% dels paquets que es consumeixen a Perpinyà són d'origen ?estran?ger. L'estudi es va donar a conèixer a finals d'any després d'un dels darrers encariments del preu d'aquest producte.

Un cartró d'una de les marques conegudes i més cares, el Marlboro, costa actualment poc més de 45 euros a Espanya, mentre que a França ascendeix a 60 euros. La diferència porta que molts ciutadans residents a l'espai fronterer optin per desplaçar-se, principalment a la Jonquera i Portbou, a comprar-ne. Però aquesta pràctica es nota fins i tot en altres ciutats, com Figueres, amb un nombre important de compradors francesos.

Per als ciutadans del país veí, la nova mesura està en el camí d'"assassinar-nos", un cop de gràcia després d'anys de descensos constants de les vendes a conseqüència dels constants increments del tabac que els van allunyant dels preus de països veïns. Anirem a Espanya i comprarem tabac pels 162 estanquers dels Pirineus Orientals, lamenten, i "vendrem tabac espanyol".

Pel contrari, a l'Alt Empordà s'està a l'expectativa de veure si la mesura els resulta beneficiosa perquè els estanquers constaten que cada vegada s'emporten ?menys cartrons. L'estanc número 2, a Portbou, té com a principal client el francès perquè la població és petita. El propietari, Víctor Garcia, considera que és evident que podria ser positiu i compensar la reducció de vendes dels darrers anys, alhora que admet que a molts clients els costa comprar molts cartrons. "Els val la pena, però són gairebé cent euros dos cartrons i has de tenir diners a la butxaca", constata l'estanquer. El mateix confirma la Laura, responsable d'un establiment al Pertús. "En general ha pujat molt, i se n'emporten dos o tres, cinc cada vegada és més estrany, a vegades si viuen a prop vénen a comprar-lo de cartró en cartró", explica. La responsable d'aquest negoci diu que estan a l'espera de veure quan s'aplica i com afecta.

Víctor Garcia espera que no hi hagi un increment d'impostos que pugui anar equiparant preus fins al punt que ja no els surti a compte perquè considera que això els comportaria un greu perjudici, sobretot en punts que depenen molt dels estrangers. Ambdós recorden que amb el combustible s'ha donat aquesta situació fins al punt que els surt més econòmic fer gasolina a França. Per contra, els homòlegs francesos on el ministre de Comerç Jérôme Cahuzac ha anunciat un increment del 6% del tabac el juliol, demanen una congelació dels preus per intentar anar-se equiparant a altres països. La problemàtica de la venda de tabac a la Catalunya Nord i Sud constata la presència, tot i que no física, d'una frontera.