Els propietaris d'amarradors a Empuriabrava estan desconcertats. Mentre fa uns dies la Generalitat aprovava el pressupost fins al 2021 de la concessionària, Port Empuriabrava, i avalava tant el cobrament de quotes com les mesures de bloquejar amarradors, dilluns anunciaven que li trauran la gestió dels canals a partir del 2014 -excepte el port- i que serà l'administració qui cobri una taxa. De moment, les dues associacions que agrupen els afectats continuaran amb les mesures legals per defensar que estan disposats a pagar, però per un manteniment real de la marina. Per la seva banda, des de la concessionària neguen cap acord per perdre aquesta part de la gestió. La Generalitat i l'Ajuntament, en canvi, posaven la data del 2014.

La portaveu d'Aproem, Leticia Llobet, ha manifestat que demanen que "la Generalitat assumeixi la responsabilitat en el desgavell actual". Entenen que no és només imputable a aquesta administració però que s'ha d'afrontar i regular la situació. Ara per ara constata que entre els associats el que hi ha és "desconcert i indignació". Des de l'altra agrupació, APE, prefereixen no entrar a fer valoracions i estan estudiant la situació. La setmana passada l'APE va presentar un nou recurs, en aquest cas contra l'aprovació del pressupost.

La incertesa, segons Llobet, va començar fa uns mesos davant l'actitud de la Generalitat. Assegura que aquest estiu "es va circularitzar un escrit de Rosa Busquets -gerent de Ports- certificant que no feia falta que el pressupost de la marina -amb el que se sustenta el cobrament de quotes- l'aprovés del Govern". "Ens vam preguntar què feia enviant aquest tipus d'escrit, és evident que no l'ha d'aprovar el govern, però sí Ports de la Generalitat", diu l'associació. Mesos més tard, amb data 22 de febrer, "es beneeix el pressupost d'Empuriabrava" i uns dies després els mateixos anuncien que hi haurà un canvi de gestió.

Les dues agrupacions continuen amb els tràmits per la via judicial per defensar els interessos dels propietaris que passen a grans trets per pagar unes quotes però amb unes garanties que els diners reverteixin en el manteniment i neteja de la marina i que se segueixin els passos que marca la normativa. Molts dels tràmits de la concessionària s'ha posat en dubte que s'ajustessin a la legalitat. El mateix ajuntament ho ha manifestat respecte a la comunitat d'usuaris i els propietaris insisteixen que es va pressionar per cobrar les quotes abans ni tan sols de tenir un pressupost aprovat. El tràmit es va tancar a finals de febrer però des de fa temps s'estan bloquejant amarradors i alguns propietaris ja estan pagant quotes.

Negociacions complicades

El gerent de MCS, Quim Cruset, de l'empresa que gestiona la marina pel compte de la concessionària, deixa clar que no hi ha hagut fins al moment cap acord entre les tres parts i que la signatura és un acord de bones intencions entre ajuntament i Generalitat. Estan oberts a negociar i que l'ajuntament formi part d'alguna manera vinculant-se als gestors. Es tractaria d'un acord de mínims que no afectaria els drets actuals de la concessió que venç el 2030. No es tractaria de perdre la gestió de les zones comunes. Això està molt lluny de les intencions anunciades per part de l'Ajuntament i la Generalitat, per la qual cosa les negociacions s'auguren que seran complicades.

A Empuriabrava, construïda fa 40 anys, els propietaris d'amarradors es van trobar el 2008 que l'Estat iniciava els atermenaments que els suposava que tots els amarradors de propietat fossin concessions. La Llei de Costes es modificarà i aquesta qüestió sembla que quedarà resolta. Però la concessionària, per adaptar-se als reglaments de la Generalitat, començava el 2010 a constituir una comunitat d'usuaris i a fer els tràmits per cobrar quotes, un tema per tancar i amb molts contenciosos per resoldre.