L'informe encarregat per l'equip de govern de CiU a una catedràtica d'Història de l'Art per avaluar si l'emblemàtic Cafè Royal reunia o no les condicions per ser declarat Bé Cultural d'Interès Local conclou que sí que caldria protegir-lo amb aquesta figura.

El document estableix que tenint en compte els valors ornamentals que té i que s'inscriuen dins l'estètica del modernisme però també pel seu valor antropològic i social s'hauria de preservar. A més, considera que seria bo que el cafè, un cop reformat, seguís mantenint el mateix servei que ha tingut fins a l'actualitat. L'estudi constata que li cal una intervenció en profunditat sobretot a la sala de joc i la de l'espai de l'entrada pel carrer del Forn.

L'anterior alcalde i ara conseller de Territori, Santi Vila, va accedir el passat mes de novembre a encarregar un informe per tal de determinar l'interès històric d'aquest equipament. Amb la mesura Vila va aconseguir que els grups de l'oposició retiressin una moció en què es demanava que es protegis l'espai, arran de les prop de tres mil signatures que s'havien recollit per a preservar-lo. L'emblemàtic cafè es va inaugurar l'any 1917 i per ell hi han passat múltiples personalitats com Salvador Dalí, Antoni Pitxot, Josep Pla o Carles Fages de Climent. També va ser la seu d'Esquerra Republicana del 1931 al 1939. Els seus actuals llogaters denunciaven que la propietat fa anys que intenta fer-los fora i que hi vol canviar l'activitat.

L'estudi, al qual ha tingut accés Diari de Girona, va arribar al consistori fa uns dies i, després de fer un repàs per la importància i la història de l'espai demana que "al marge de la protecció de què ja gaudeix l'immoble, es concedeixi a l'establiment de la planta baixa, el Cafè Royal, la categoria de Bé Cultural d'Interès Local atenent als valors ornamentals d'aquest, que s'inscriuen dins de l'estètica del modernisme".

Així, l'arrambador, els diversos elements de fusteria, els penja-robes metàl·lics, els miralls, els anuncis comercials o el paviment caldria conservar-los "en la mesura que fos possible". La catedràtica també insisteix en el valor social que té i ha tingut dins de la ciutat de Figueres.