L'Ajuntament de Figueres té clar que la fira agrícola per excel·lència a les comarques gironines no es tornarà a instal·lar dins del castell de Sant Ferran. Després de la problemàtica amb l'emplaçament del festival de circ, el consistori va decidir canviar també d'ubicació el certamen i posar-lo al recinte firal. "Pel que fa als accessos i serveis és molt més còmode fer la fira en aquest emplaçament", ha apuntat l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip. Enguany, el Firagri arriba a la 12a edició amb un total de 70 expositors, una xifra similar a la d'altres anys, però ha rebaixat el preu de l'entrada per atraure més públic. La fira, que s'allargarà tres dies, té previst superar els 10.000 visitants.

"En un moment com l'actual, aconseguir 70 expositors és una mostra de l'esforç del sector. Gran part d'ells és la primera vegada que vénen al Firagri", ha detallat l'alcaldessa. Felip ha assegurat que les properes edicions d'aquest certamen es continuaran realitzant dins del recinte Firal i no al castell de Sant Ferran tal i com s'havia portat a terme durant els últims dos anys.

L'equip de govern de l'Ajuntament de Figueres va decidir canviar l'emplaçament d'aquesta fira agrícola després dels problemes d'emplaçament que van tenir amb el Consorci del Castell de Sant Ferran per la ubicació de les carpes del circ. Uns problemes que, finalment, van fer que el consistori canviés d'ubicació vint dies abans de la inauguració del festival i traslladés tot l'esdeveniment al recinte firal. "En quan a accessos i serveis, aquest emplaçament és molt més còmode i millor que el castell de Sant Ferran", ha assegurat Felip.

Els expositors tampoc veuen amb mals ulls aquesta opció tot i que, des del sindicat d'Unió de Pagesos, han demanat al consistori que busqui altres fórmules com una carpa de grans dimensions que protegeixi tota la fira. "El recinte firal és millor lloc per tema d'espai si no fa tramuntana però el que demanem és que es trobi un pavelló o es faci el Palau Firal", ha apuntat un dels membres de la junta d'Unió de Pagesos, Antoni Quintana. Des del sindicat asseguren que la fira ha notat els efectes de la crisi econòmica perquè han minvat una mica el nombre d'expositors i la vessant de ramaderia.

Enguany, la fira té com a novetats una vessant més lúdica amb jocs i activitats per a tota la família. "En aquesta edició no només s'intenta atraure al visitant professional sinó que l'objectiu és que infants, joves i adults puguin gaudir de la fira", ha afegit l'alcaldessa. El certamen s'ha inaugurat aquest divendres i s'allargarà fins el proper diumenge, 10 de març i s'espera superar els 10.000 visitants. El preu de l'entrada s'ha rebaixat de tres a un euro per atraure més públic. A més, el tiquet d'entrada inclou un 30% de descompte en l'allotjament de set hotels de la ciutat.

El Firagri 2013 gaudeix d'un espai expositiu de 16.000 metres quadrats dels quals la meitat estan ocupats per 70 expositors. El 50% d'ells mostren maquinària de petit i mitjà format, un 25% de maquinària de grans dimensions i un altre 25% són expositors comercials de productes vinculats a l'agricultura i la ramaderia.

A més, també hi ha dues carpes de 400 i 600 metres quadrats, una de les quals - la més petita- compta amb una mostra de burros, ovelles i vaques de 24 explotacions diferents. A més de la fira, els més atrevits podran participar en el concurs de munyir vaques i someres de raça catalana o passejades amb ponis, entre d'altres. Aquesta 12a edició compta amb un pressupost de 125.000 euros.