El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha recordat que durant aquesta legislatura obrirà les presons del Catllar (Tarragonès), Figueres i es tancarà definitivament la Model de Barcelona. Quant a la presó del Tarragonès, s'està treballant per acabar els accessos, el subministrament d'aigua de boca i la posada en funcionament de la depuradora. Gordó ha detallat que aquest és un dels tres objectius fixats pel Departament. A més, el conseller de Justícia ha dit que una de les fites és assolir la tutela judicial efectiva on hi hagi "més agilitat, rapidesa i qualitat de les sentències". El titular de Justícia ha dit també que esperen concloure definitivament el Codi Civil català en els propers quatre anys.

Gordó ha dit que en les properes setmanes i un cop s'hagi tancat el pressupost del Departament, donarà més detalls de l'operatura dels nous centres penitenciaris i del tancament de la Model davant la Comissió de Justícia del Parlament.

El conseller ha fet aquestes declaracions en el marc d'una conferència al Círcol de Reus davant d'un centenar de persones on hi ha assistit el delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer o el president de la Diputació, Josep Poblet.

Més diàleg amb l'Estat

En un altre ordre de qüestions, Gordó ha assegurat que la crisi entre Catalunya i l'Estat no era "tan profunda" des de la mort de Franco. Tot i així, ha afegit que les actuals diferències són "resolubles" sempre hi quan hi hagi una "actitud dialogant i amb voluntat per apropar posicions". "Cal acceptar que no sempre tenim tota la raó", ha dit el conseller qui ha apostat per reduir la distància entre el Govern i l'executiu espanyol parlant amb "franquesa i buscant espais comuns". "Ni Rajoy, ni el govern del PP ni la pròpia Generalitat tenen tota la raó en els seus plantejaments".

Gordó ha apel·lat al caràcter dialogant del Govern i pròpia dels catalans per resoldre les diferències amb l'estat espanyol. "Costi el que costi, no ens han de moure del diàleg".

Durant prop d'una hora, el conseller Gordó ha fet balanç de les accions fetes pel Govern en els darrers mesos i ha detallat que l'actualitat dels últims anys ha estat marcada per crisi econòmica; la financera pròpia de la Generalitat; la política basada amb les relacions entre Catalunya i l'Estat; i la social, on l'habitatge i la falta de transparència política han estat els eixos centrals.

Tot i que el titular de Justícia s'ha mostrat "poc optimista" de cara aquest 2013 ha assegurat que des del Govern es treballa per assolir les bases de cara el futur. La conferència del conseller ha acabat amb un torn de preguntes obertes per part dels assistents.