Els veïns de Bàscara tenen previst celebrar una Setmana Santa plena de mobilitzacions. D'una banda, han organitzat un pessebre vivent el proper 24 de març al bell mig de l'N-II on ocuparan la carretera amb uns 300 participants. A més, aquest mateix dia faran una marxa lenta reivindicativa amb cotxes per demanar que els camions deixin de circular per aquesta via. Aquest dijous al vespre un centenar de persones han assistit a la segona assemblea de la plataforma 'Prou camions N-II', que ha estat molt participativa, on s'ha demanat als manifestants que siguin més respectuosos amb els camioners, a qui donaran fulletons en diversos idiomes durant les aturades perquè coneguin les seves demandes.

Els veïns de Bàscara no volen aturar la seva lluita i tenen clar que continuaran mobilitzant-se fins que els camions deixin de circular per l'N-II. La setmana passada, els ciutadans d'aquest poble de l'Alt Empordà van constituir formalment la plataforma 'Prou camions N-II' i van decidir que tallarien la carretera de manera indefinida fins que els camions deixessin de trepitjar l'N-II. Aquest dijous al vespre s'ha realitzat la segona assemblea de la plataforma que, durant unes hores, ha tractat alguns dels punts claus del futur de l'entitat.

L'assemblea, que ha transcorregut de forma molt participativa, ha comptat amb l'assistència d'un centenar de veïns que han pogut valorar i opinar sobre la situació actual de l'entitat i l'anunci del conveni en el qual estan treballant el Govern i el Ministeri de Folment perquè els camions de gran tonatge deixin de circular per l'N-II a partir del 2 d'abril.

"Nosaltres no ens creiem aquestes promeses i tenim clar que el dia 3 d'abril estarem a la carretera per veure si passa algun camió", ha explicat la portaveu de la plataforma, Eugènia Carbó. Els veïns tenen clar que continuaran en la mateixa línia que fins ara i que, durant la Setmana Santa, aprofitaran l'augment de vehicles i turistes a les comarques gironines per potenciar les seves activitats i reivindicacions.

Un pessebre vivent al bell mig de l'N-II

Tot i que encara no estan organitzades tots els actes, la plataforma ja ha donat a conèixer que a partir de les set de la tarda del proper 24 de març reproduiran el pessebre vivent del poble al bell mig de l'N-II. Normalment, entre figurants i col·laboradors, hi participen unes 300 persones i, aquest cop, està previst que totes elles ocupin les voreres i la carretera.

A més, aquest mateix dia s'ha organitzat una marxa lenta amb cotxes per treure el trànsit de camions per aquesta carretera. Carbó ha assegurat que els veïns estan treballant amb altres activitats que encara no han estat consensuades. "Volem aprofitar aquestes dates tant significatives per mostrar a tothom quines són les nostres demandes i en quin estat ens trobem", ha assenyalat la portaveu. D'altra banda, durant el Mercat del Tortell del 17 de març, diversos veïns voluntaris repartiran manifests.

Tot i això, un dels primers punts de l'ordre d'aquesta segona assemblea era tractar l'horari de les tallades al matí. Segons han explicat diversos membres de la plataforma, els últims dies s'havia notat que s'acostumava a començar abans de les nou les mobilitzacions i això provocava que els Mossos d'Esquadra tallessin els accessos al poble i diversos pares amb infants no poguessin accedir a l'escola.

A més, també s'ha donat el cas d'altres conductors que, aprofitant aquests instants, circulen per davant del centre educatiu a gran velocitat posant "en perill" la vida dels alumnes. "Hi ha gent que menteix dient que va a Bàscara i passa per l'escola a molta velocitat. Els nens no estan acostumats a això i pot ser que hi hagi una desgràcia", ha afirmat un dels veïns assistents. Per aquest motiu, després de conèixer tots els punts de vista dels participants a l'assemblea, s'ha aprovat per majoria (després d'una votació a mà alçada) que les tallades comencin a les nou menys cinc del matí i prevenir aquests fets.

Pamflets informatius per als conductors i camioners

Durant l'assemblea també s'ha demanat als manifestants que respectin i tractin amb educació als camioners que s'aturen durant les tallades a l'N-II. "Ens hem trobat amb diversos casos on alguns veïns han insultat i escopit a diversos conductors. Ells no en tenen la culpa i molts no coneixen les nostres reivindicacions per tant no hem de donar aquesta mala imatge", ha demanat Carbó. En aquest sentit, des de la plataforma han creat uns fulletons informatius en diversos idiomes que entregaran als conductors i camioners que s'hagin d'aturar durant les tallades del matí i vespre per fer-los partícips i que coneguin la situació.

Tal i com es va anunciar durant la primera assemblea, l'entitat ha consensuat un manifest per aturar la circulació de camions per l'N-II i de moment ja disposa del suport de la CUP que el farà arribar com a moció als ajuntaments de Girona, Blanes i Figueres. L'objectiu és estendre la reivindicació a aquells municipis que també es veuen afectats per l'estat "d'inseguretat" que té l'N-II de nord a sud de la demarcació. "Qualsevol persona que conegui associacions, entitats o grups que ens ho digui i així els podrem fer col·laborar amb la nostra causa", ha subratllat Carbó.

Un dels moments més tensos durant l'assemblea ha estat quan un dels membres de l'associació de transportistes per carretera de Girona (ASETRANS) ha divulgat un comunicat intern de l'entitat en el qual asseguraven que no tenien constància de les converses entre el Ministeri de Foment i el Govern per aturar la circulació de camions per l'N-II i titllaven "d'il·legalitat i injustícia" el fet que aquesta mena de vehicles haguessin de passar per l'autopista pagant. Després de diverses valoracions i comentaris encesos, la plataforma ha decidit que hi havia motius per tractar aquestes valoracions i que els veïns continuarien lluitant en la seva línia.