L'Ajuntament de Castelló d'Empúries dubta de la legalitat de la comunitat d'usuaris de la marina perquè vulnera el reglament de marines interiors en haver-se saltat alguns dels tràmits. Es va impugnar i estan pendents que es resolgui. És una de les actuacions per defensar els usuaris en les que es refermen davant les dareres manifestacions de la concessionària informant que Generalitat els ha aprovat el pressupost que avala que cobrin quotes. Per l'Ajuntamet, hi ha altres qüestions com la comunitat encara per resoldre que podrien canviar les coses. També ho serà, diuen, un canvi en la gestió que es negocia amb la Generalitat perquè l'actual gestora s'hi oposa. S'espera concretar en breu el canvi.

La concessionària anunciava fa dos dies que una resolució de la Generalitat avala tant el cobrament de quotes als usuaris com les mesures de bloquejar amarradors a aquells que no les paguin. A més, desmentien que com l'Ajuntament havia informat, s'estiguin mantenint converses per canviar el sistema de gestió de la marina, tot i que en el document al que es feia esment de la Generalitat es deia que manté el procés endegat per concretar les bases que han de definir un nou sistema de gestió de la Marina per tal que es faci de forma més "eficient" i per garantir la "qualitat del servei".

Segons les fonts municipals, el que ha aprovat la Generalitat és el pressupost presentat per aquesta gestora i malgrat se suposa que pot cobrar les quotes, està per veure com acaben tots els tràmits. Una altra qüestió és la comunitat d'usuaris que continuen considerant que no s'ajusta al reglament de marines interiors perquè no es va complir amb tots els tràmits que requereix. De fet, l'Ajuntament va impugnar la constitució de la "suposada comunitat d'usuaris".

D'altra banda, l'Ajuntament ha volgut aclarir que amb qui s'ha estat negociant els canvis a la concessió és amb el departament de Territori i Sostenibilitat. "Són complexos tècnicament i jurídicament", admeten, "però avancen malgrat l'oposició de qui afirma ésser la gestora de la Marina, que voldria que l'Ajuntament tingués un paper clarament supeditat a aquesta". L'acord s'espera que es tancarà properament.

La voluntat de canviar la gestió manifesten que és una de les solucions a la "situació de tensió que estan vivint els propietaris i usuaris de la marina i veïns, en els seus tractes, amb qui afirma ser la gestora de la mateixa" i per la manca de manteniment a la marina. Castelló sempre ha defensat que el malestar s'ocasiona perquè els diners dels quals disposa la concessionària no es reïnverteixen en el manteniment del conjunt de la marina sinó només en zones com el port.

El consistori diu està "rotundament disposat" a assumir noves obligacions per resoldre el tema i actuarà "amb contundència i claredat en defensa dels drets dels seus ciutadans dins de les seves potestats".

Tal com van informar fa unes setmanes, es treballa per assumir la concessió sobre les zones comunes en la conservació, manteniment i neteja. Això suposaria que els veïns no haguessin de pagar cap quota a l'actual gestora sinó probablement una taxa municipal que garantiria el manteniment en el qual s'ampara la concessionària per fer pagar les quotes.

La tensió entre veïns i concessionària s'ha traslladat també a l'Ajuntament que ahir es mostrava molest per les manifestacions oficials de la concessionària negant negociacions. A més, el president de la Comunitat d'Usuaris en declaracions a Empordà TV els va titllar de mentiders. L'alcalde, Xavier Sanllehí, ha avançat que interposarà una querella per injúries i difamacions que només es retirarà si es retracta de les manifestacions públiques.