L'equip de govern de CiU a Figueres va donar compte al ple d'ahir de la liquidació del pressupost de 2012. Les xifres, que han suposat uns 372.893 euros de superàvit tot i que es manté el romanent negatiu de 4,7 milions d'euros, va provocar les crítitques dels grups de l'oposició. Malgrat que les formacions van admetre que els números són millors que en anys anteriors van insistir que la situació encara és lluny de ser bona i, fins i tot, la CUP va alertar que si "es mantenen els ingressos inflats" aquesta tendència positiva podria no mantenir-se en la liquidació del 2013.

La presentació de les xifres la va fer l'exregidor d'Hisenda, Manel Toro. L'alcaldessa, Marta Felip, li va demanar que assumís l'explicació perquè ha estat ell qui ha dut fins fa unes setmanes aquest tema i, a més, va elogiar la seva tasca al capdavant d'aquesta àrea. L'edil va admetre que malgrat que la intervenció estatal en l'increment de l'IBI o les pagues dobles dels funcionaris han tingut incidències en les xifres positives va insistir que s'ha fet un important esforç de contenció.

"La situació econòmica no està del tot sanejada però hem fet un pas de gegant i hem de mirar el futur amb positivitat", va afegir. La voluntat municipal és eixugar el dèficit durant aquest any. Els grups de l'oposició, però, van insistir en què tot i que algunes dades són bones no s'ha d'oblidar que part del romananent negatiu que s'ha rebaixat dels nou milions d'euros als 4,7 ha estat pel prèstec de pagament a proveïdors de l'Estat i per un altre crèdit d'un milió d'euros. "Estem en menys ruïna d'on erem però seguim estant a la ruïna", va afirmar Mireia Mata (ERC).

El regidor de la CUP, Joan Font, va insistir en què les mesures imposades pel Govern espanyol és el que ha permès que les dades fóssin "menys dolentes" i va demanar que "no es vegin brots verds per tot arreu". Casellas (PSC) va dir que no podia compartir la felicitació que es feia l'equip de govern per les dades i va criticar les formes amb les que s'ha arribar a un estalvi net. "La pressió fiscal no és la via", va afegir. La regidora del PP, Mª Olmedo, també va destacar la millora però va insistir en el dèficit que se segueix arrossegant. "No estem per llençar coets com ens vol vendre", va dir. Xavier Monfort (ICV) va insistir que hi segueixen havent uns números negatius per la ciutat.

El ple també va aprovar la possibilitat de bonificar fins al 95% de l'IBI iniciatives socials, culturals, històriques i del foment de treball amb el suport de tots els grups de l'oposició.