L´Ajuntament de l´Escala ha iniciat una campanya d´actualització del cens d´animals de companyia, amb l´objectiu de tenir correctament censats tots els gossos, gats i fures que hi ha al municipi. Al mateix temps es vol conscienciar els propietaris per tal que col·laborin a mantenir nets els espais públics i evitin deixar-hi les deposicions dels seus animals.

En aquests moments, el cens municipal té registrats cap a tres-cents animals de companyia, fonamentalment gossos. S´ha detectat, però, que hi ha un nombre important d´animals no registrats i que algunes de les dades del cens han quedat desactualitzades. És per aquest motiu, que s´inicia aquesta campanya.

Per una banda, els propietaris d´animals de companyia que ja estan censats rebran en els propers quinze dies una carta en què se´ls especifica les dades que consten al registre municipal. S´acompanya d´un qüestionari per tal de confirmar si aquestes dades són correctes o hi ha alguna modificació a fer. Només cal omplir-lo i enviar-lo per correu postal o electrònic a l´Oficina d´Atenció al Ciutadà (OAC). També es pot entregar de forma presencial, però no és un requisit indispensable. En cas de tenir un animal registrat i no rebre la carta en les properes setmanes, podeu dirigir-vos a l´OAC.

Els propietaris d´animals que no hagin estat mai registrats tenen l´obligació de fer-ho, segons la normativa vigent. Cal dirigir-se a l´Oficina d´Atenció al Ciutadà i aportar el carnet de vacunes, la documentació d´identificació de l´animal i el DNI del propietari i pagar la taxa corresponent (10,80 euros).

En cas de tractar-se d´un gos considerat d´alguna de les races potencialment perilloses caldrà que es posi en contacte amb l´OAC, on l´informaran dels tràmits específics a realitzar.

A més del compliment de la normativa, la voluntat municipal és aprofitar aquesta campanya per conscienciar els propietaris que són responsables que els seus animals no embrutin els espais públics. En aquest sentit, el ban d´alcaldia que s´ha publicat remarca que les diferents ordenances vigents persegueixen que "tots els ciutadans gaudeixin de les vies, espais i béns públics per igual, però alhora establint el deure que tenim tots de conservar-los i d´evitar conductes impròpies o incíviques". "Hem de respectar allò que pertany al poble com a garantia per a una convivència sana, lliure de molèsties i de perills i hem de col·laborar, entre tots, i des de la responsabilitat en procurar, en definitiva, la millora de la nostra qualitat de vida col·lectiva i individual, alhora que la millora del medi i de l´entorn", afegeix el ban.

El fet de no tenir un animal de companyia degudament registrat pot comportar una sanció de fins a 400 euros.

La policia local disposa de la figura de l´agent verd, que tindrà especial cura d´informar d´aquests aspectes i sancionar en aquells casos que sigui necessari.