Figueres tornarà al sistema d'adscripcions als instituts i abandonarà el polèmica zonificació única que va comportar nombroses queixes l'any passat, durant la seva aplicació com a prova pilot. Només hi haurà dues excepcions. Els alumnes de les escoles Parc de les Aigües i la Pous i Pagès podran escollir l'institut que vulguin i els IES Deulofeu i Cendrassos tindran adscrits tots els centres de primària. Els centres de primària, en canvi, mantindran la zona única.

El regidor d'Educació, Josep M. Godoy (CiU), ha confirmat aquest extrem i també ho han fet els directors d'alguns dels centres de la ciutat, que ja han rebut la informació al respecte. El del Ramon Muntaner, Francesc Canet, sempre ha estat un ferm defensor de les adscripcions escolars i recorda que aquest curs van quedar-ne fora algunes persones que vivien al barri. El del Deulofeu, Pere Gifre, en canvi, es mostra més escèptic amb el retorn a aquest sistema i considera que "tothom ha de poder escollir a quin centre vol anar".

El consistori va anunciar just fa un any que els insistuts de secundària serien de zona única i que les escoles de primària també la mantindrien. En el primer dels casos, es tractava d'una mesura per fer front al creixement en el nombre d'alumnes i la "descompensació" que aquesta provocava entre els diferents centres. Així ho explicava Godoy, que afirmava que es volia evitar que hi hagués centres que haguessin de tenir fins a quatre línies de quart d'ESO o, en algun dels casos, set. L'anunci ja va posar en alerta alguns dels instituts que històricament han tingut més demanda perquè temien que els canvis acabessin deixant fora aquells que vivien al barri. I així és com, diu Canet, va passar en alguns dels casos de les 18 persones que van quedar fora del seu institut. El principal problema, i així ho van manifestar alguns pares i, fins i tot el Síndic de Greuges, era el sistema de puntuació.

La puntuació per germans

Es donaven quaranta punts més pel fet de tenir un germà a qualsevol dels centres de la ciutat, deixant així els fills únics o els que no tenien germans escolaritzats en inferioritat de condicions. Els pares i mares es van arribar a agrupar contra aquest sistema i el consistori va dir que un cop s'acabessin les preincripcions estudiaria cada cas.

El director del Deulofeu, un dels dos centres que continuarà amb aquesta adscripció a totes les escoles, assegura que el sistema de puntuació és una normativa superior que es manté, almenys en el seu cas i el dels Cendrassos. "Al final, el 97% de la gent va poder anar al centre que havia escollit en primera opció", assegura. Per això, diu que la valoració d'aquest canvi l'hauran de fer un cop comenci a aplicar-se. Amb tot, considera que la millor opció és que els pares puguin escollir on han d'anar els seus fills.

Canet, per la seva banda, considera que el millor sistema és el d'adscripcions "pures però amb aquest mixt, que és gairebé total d'adscripcions, es milloren les condicions de tothom". "La clau eren la puntuació pels germans, que castigava aquells que no en tenien", insisteix.

El director d'aquest històric centre educatiu insisteix que el canvi ha suposat un important esforç dels serveis territorials d'Educació i del consistori, perquè s'havien presentat diversos models i finalment s'ha optat pel que es valora com el més positiu.