L'organització ecologista Oceana va expressar ahir el seu rebuig als sondejos sísmics per localitzar bosses de petroli o gas natural davant de la Costa Brava i va advertir que aquesta tècnica prospectiva pot reduir les captures pesqueres un 50% en una zona protegida d'alt valor ecològic.

En un comunicat, Oceana va lamentar els permisos concedits pel ministeri d'Indústria a la companyia britànica Capricorn Spain Limited per fer exploracions sísmiques, una activitat que, segons els ecologistes, arriba a reduir les captures pesqueres a la meitat i amenaça la pesca comercial i recreativa. Segons l'organització, a l'àrea designada, situada davant la Costa Brava, viuen nombroses espècies amenaçades i protegides que pateixen pèrdues auditives i fugen dels llocs on es realitzen aquest tipus de proves.

"Molts no coneixen els enormes danys causats pels tests sísmics, abans fins i tot que hagin començat les perforacions" va afirmar el director executiu d'Oceana, Xavier Pastor. "La pesca disminuirà a la zona pel desplaçament dels estocs i els danys produïts a ous i larves. Espècies protegides, com balenes, dofins i tortugues, seran expulsades dels seus llocs de cria i alimentació i en el pitjor dels casos patiran danys en l'organisme o fins i tot podrien morir", va explicat Pastor.

Segons el projecte que denuncia Oceana, durant gairebé tres mesos una embarcació de gran mida, dotada d'un canó per detectar bosses de petroli i gas sota el llit marí, generarà explosions d'aire comprimit que arribaran a quilòmetres de distància sota l'aigua. "Aquestes proves sísmiques produiran un soroll eixordador, 100.000 vegades més intens que un avió a reacció, cada 10 segons, 24 hores al dia" van assegurar els ecologistes.

Interessos econòmics

L'organització ecologista Oceana va explicar també que l'àrea d'exploració comprèn 11.519 quilòmetres quadrats, l'equivalent a les províncies de Girona i Barcelona juntes, i se situa al Golf de Lleó, davant les costes de Catalunya i Balears, entre el Cap de Creus i Menorca. "És absurd que s'hagin aprovat permisos sísmics en una àrea amb una biodiversitat tan rica i tan pròxima a llocs turístics", va assenyalar Silvia García, científica marina d'Oceana, que va afegir que "han prevalgut els interessos econòmics a curt termini de la indústria sobre la defensa del patrimoni natural". "Això hauria d'indignar pescadors i operadors turístics, sobretot quan existeixen tantes alternatives més netes i menys perjudicials, com l'energia eòlica. És vergonyós que s'aprovin nous projectes d'energies contaminants a l'hora que es tornen a retallar les primes a les renovables" va afegir García.

A més, denuncien que la zona d'exploració se situa al costat d'una àrea marina que estarà protegida dins del projecte Life+ Indemares, finançat pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i per la Comissió Europea. Encara que les explosions no es produiran dins d'aquesta zona, el so, segons Oceana, la creuarà i afectarà la vida marina, que també es veuria amenaçada per abocaments si es detectés que hi ha petroli.