El port de Portbou serà la base d'un vaixell cent per cent solar de passatgers pensat per realitzar sortides per albirar cetacis i els racons amagats del litoral fronterer, des de Cap de Creus fins al cap de Banyuls, a França. L'Associació Delphinaux pretén promoure el respecte al medi marí i el coneixement dels cetacis que visiten la Costa Brava Nord.

La iniciativa engegada per l'associació, l'Ajuntament de Portbou i el Consorci del Port Esportiu permetrà que el port empordanès compti amb un dels pocs vaixells del món que funciona amb energia solar. El Solis, de 8,5 metres d'eslora i construït a Suïssa, ha navegat quatre anys per les costes de Marsella i ara es traslladarà a Portbou. Impulsat per un motor de 8Kw alimentat per cinc metres quadrats de panells solars fotovoltaics ubicats al sostre té una autonomia de nou hores de navegació. Això permetria cobrir 40 milles nàutiques, el que permetria garantir les sortides en condicions de total seguretat. És capaç d'afrontar vents de força sis i onades de fins a dos metres sense problema.

Segons ha informat l'Ajuntament, el vaixell permetrà realitzar excursions d'albirament de cetacis, així com altres de coneixement de la costa de la Mar d'Amunt. "Visitarem llocs secrets, coves, cales preservades, podem arribar molt a prop de les roques, visitar la reserva marina sense molestar els peixos, nedar amb aletes, màscara i snorkel", han informat.

A banda d'això, l'associació, que disposa de socis a nivell internacional promou la realització d'activitats de conscienciació i preservació de medi marí. Des d'aquesta entitat mantenen que el seu objectiu és "donar a conèixer i protegir els cetacis". Per això la seva tasca pretén servir per "informar de la desaparició dels animals marins, el sofriment dels cetacis en captivitat i la contaminació del mar". Activitats pedagògiques al mar i navegació sostenible; esdeveniments culturals; movilitzacions i esdeveniments de conscienciació són les cinc àrees de treball de l'associació.

El vaixell té una vida útil de 25 anys i es calcula que la utilització de plaques solars permetria estalviar 100.000 litres de dièsel i deixa d'emetre 714 tones de diòxid de carboni.