Els municipis de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l'Escala lluitaran per tornar a dependre de l'ICS si es fa efectiva l'adjudicació a l'empresa privada Eulen. Els alcaldes dels nou pobles afectats han fet pinya i han signat un manifest on s'oposen frontalment a la decisió del CatSalut, que per primer cop deixa la gestió del CAP de l'Escala i els dispensaris d'atenció primària en mans d'aquesta empresa, especialitzada en neteja i seguretat. Els alcaldes consideren que l'adjudicació és "preocupant" i confien que el recurs que interposarà l'antiga gestora, la Fundació Salut Empordà, prosperi. "Creiem que la Generalitat no ha mesurat prou bé l'abast de la decisió" ha dit l'alcalde de l'Escala Estanis Puig.

Front comú dels municipis que depenen de l'ABS de l'Escala contra la decisió que ha pres el Govern d'adjudicar-ne la gestió a l'empresa privada Eulen. Els alcaldes dels pobles afectats s'han reunit aquest vespre a l'Ajuntament de l'Escala i han signat un manifest on s'oposen frontalment a què una empresa privada, amb ànim de lucre i sense experiència al sector s'encarregui de gestionar tant el CAP com els dispensaris d'atenció primària.

El text recull explícitament que un servei públic com és la sanitat no es pot deixar en mans "de les regles del benefici privat, de la gestió que busca, per davant de tot, el negoci". A més de mostrar el seu profund desacord amb la decisió del CatSalut, els alcaldes veuen amb "gran preocupació" que els criteris empresarials passin per davant de la qualitat en el servei, i demanen al Govern que reflexioni i faci marxa enrere.

Els alcaldes tenen la sensació, a més, que l'ABS de l'Escala s'ha utilitzat com la "punta de llança per a la introducció d'un nou model sanitari privatitzat" que es pot estendre a d'altres punts del país. Per això, reclamen a la Generalitat que aturi l'adjudicació definitiva feta pel CatSalut.

En aquest sentit, com ha concretat l'alcalde de l'Escala, els nou municipis confien que el recurs que presentarà l'antiga gestora (la Fundació Salut Empordà) serveixi per aturar el procés. Estanis Puig ha recordat que l'ABS de l'Escala inclou uns 20.000 usuaris i que, des de feia dotze anys, ha estat la Fundació -de la qual també en depèn l'Hospital de Figueres- qui s'ha fet càrrec de l'assistència primària a la zona.

Decisió precipitada

"Avui, el conjunt dels alcaldes reclamem a la Generalitat que revisi el procés, perquè creiem que el Govern no ha mesurat prou bé l'abast de l'adjudicació a Eulen", ha indicat Puig. I hi ha afegit: "Estem parlant d'una empresa que es dedica a la neteja i a la seguretat, però que no té cap mena d'experiència en el sector, i no ens sembla que sigui la idònia per fer-se càrrec de la gestió de l'ABS".

En cas que el recurs que presenti la Fundació Salut Empordà (i que s'ha d'interposar abans del dia 15) no prosperi, els alcaldes tenen clar quin serà el proper pas. "Treballarem per retornar a la sanitat pública i dependre altre cop de l'ICS", ha indicat Estanis Puig.

L'alcalde ha concretat que això suposaria tornar a la situació que es vivia l'any 2000, en època del conseller Pomés, moment en què la gestió del CAP i els dispensaris van passar a dependre de la Fundació Salut Empordà. "Aquesta primera privatització la vam veure com a raonable i lògica, però la situació d'ara no", ha criticat Estanis Puig.

El manifest que s'ha consensuat avui porta la signatura dels alcaldes de l'Escala, Bellcaire d'Empordà, Torroella de Fluvià, l'Armentera, Sant Pere Pescador, Ventalló, Vilamacolum, Viladamat i Albons. A partir d'ara, i per donar-li més força, s'anirà aprovant en els respectius plens municipals. El primer a fer-ho serà, aquest mateix vespre, el ple de l'Escala.