Fins a quinze modificacions puntuals al Pla General de Figueres durant aquest darrers onze mesos de l'any. Algunes són d'un mateix tràmit però, sigui com sigui, constaten que la manca d'un nou Pla d'Ordenació Urbanística municipal (POUM) obliga a fer canvis constants per adequar la ciutat actual al model urbà desitjat. I és que el Pla General amb el qual treballa la capital altempordanesa data de l'any 1983. La ciutat ha canviat molt des d'aleshores i, a més, s'ha hagut d'adaptar a diversos plans directors supramunicipals que s'han anat elaborant al llarg dels anys. L'equip de govern de CiU va dir, igual que la resta de formacions durant la darrera campanya electoral, que aquest havia de ser el mandat del nou Pla. S'han fet estudis previs i està pendent de ?contractar-se el servei per revisar-lo. Els tràmits, però, es preveuen llargs.

"Aprovar inicialment la modificació puntual del Pla General número 34 dels sistemes hidràulic i de zones verdes en l'àmbit del Pla especial urbanístic dels recs Susanna i Malpas" i així fins a una quinzena de vegades des de principi d'any. En alguns casos, es tracta de posteriors aprovacions provisionals d'un mateix tràmit, en d'altres de nous canvis. El sector d'equipament de la zona de Vilatenim o el projecte comercial i residencial a l'entorn de Fridasa són alguns dels temes que s'han abordat en les modificacions. També n'hi han hagut d'altres de menor transcendència. Tots ells, però, s'han hagut de dur a terme perquè l'actual Pla General no preveu en part el model de ciutat que el govern municipal vol per a Figueres. O dit amb d'altres paraules: no s'adapta a les necessistats actuals. Els grups de l'oposició han criticat en nombroses ocasions aquesta situació. De fet, en l'anterior mandat, el PP s'abstenia per sistema en aquest tipus de votacions plenàries en considerar que s'havia d'abordar el POUM en lloc dels constants "pedaços" al Planejament vigent. També ho ha fet ICV o la CUP i la resta de formacions, ERC o el PSC tampoc no entenen que aquesta situació no s'hagi afrontat abans, tenint en compte l'antiguitat del document.

Un urbanisme dels anys 80

I és que ja compta amb 29 anys. Des d'aleshores fins ara hi ha hagut plans directors, incomptables modificacions puntuals i elaboració de planejaments derivats com ara plans especials. El consistori ha reconegut aquesta situació en múltiples ocasions i ha decidit tirar endavant el projecte en aquest mandat. De moment, només s'han fet alguns estudis preliminars però està previst que en les properes setmanes es pugui adjudicar a una empresa l'encàrrec de revisar el document per arrencar aquest projecte, un dels més complexos per a qualsevol equip de govern. Un desgast polític difícil d'afrontar però que l'alcalde, Santi Vila (CiU), ha deixat clar que no es pot esperar més a encarar. La intenció és que s'enllesteixi durant aquest mandat, però alguns dels grups de l'oposició veuen amb recel aquesta voluntat i el portaveu del PSC, Pere Casellas, per exemple, ho posa en dubte.