Els joves d'entre 16 i 19 anys que no estudien ni treballen -els 'Ni-Ni'- de l'Alt Empordà podran participar en la segona edició de l'Okup'Alt, un programa de tres mesos de durada pensat per ensenyar-los un ofici. Després de l'experiència de l'any passat, s'ha decidit incorporar dues noves feines que els organitzadors consideren molt necessàries actualment. D'una banda, la neteja dels boscos cremats pel gran foc que la zona va patir el juliol passat, i de l'altra, ensenyar-los a fer tasques de manteniment a edificis municipals, uns treballs que els consistoris no poden assumir per la crisi econòmica. Les inscripcions estan obertes i ja tenen llista d'espera. El curs començarà el gener que ve.

Després del gran incendi a l'Empordà, que va cremar més de 10.000 hectàrees, s'ha cregut convenient ensenyar als joves participants els treballs relacionats amb la recuperació i la neteja dels terrenys afectats per les flames. Ho faran acompanyats de tècnics que els indicaran com actuar. L'any passat, l'ofici de jardineria se centrava en els cultius d'olivera i vinya.

Una altra de les novetats d'enguany és que s'ensenyarà l'ofici de "manetes", és a dir, aprendre a fer tasques de manteniment -paleta i lampisteria- a edificis municipals. Ja són molts els municipis que s'han interessat en donar feina als joves, que ho faran de forma gratuïta però que els permetrà poder-se formar i aprendre amb la pràctica.

Respecte l'anterior edició, es manté el curs de comercial en què els joves "aprenen a vendre's" davant les empreses per trobar feina així com la de fer tasques administratives. El programa, endegat des del Consell Comarcal, compta també amb la participació de la FOEG a través de la qual els joves faran entrevistes a diferents empreses. 'La Caixa' i la Diputació de Girona també s'hi han implicat.

Un 60% dels participants reprenen els estudis

El programa no ha acabat de funcionar com a eina de reinserció laboral -només 3 dels 42 participants de l'any passat van aconseguir feina- però en canvi ha demostrat ser molt útil per augmentar la seva autoestima, segons explica el conseller comarcal de Joventut, Pere Giró: "Eren nanos que havien perdut l'empenta amb frases com 'jo no serveixo' i han passat a tornar a tenir interès per estudiar perquè han vist que cal professionalitzar-se per trobar una feina". La prova és que el 60% dels participants de l'any passat s'han reenganxat als estudis reglats, una xifra que els responsables del programa valoren com a molt positiva. Destaca també que només tres del total de 45 joves que es van seleccionar inicialment no van continuar la formació.

Un altre dels factors positius, segons els seus impulsors, és que se'ls implica en un projecte comú que els permet crear "vincles personals" amb els tutors i companys, alhora que se'ls ensenya la cultura de l'esforç i la responsabilitat en el treball.

Un perfil molt variat

Els joves poden venir derivats des d'algun àmbit relacionat amb els serveis socials però també poden venir a títol personal o a través d'un ajuntament. Giró explica que el perfil dels participants és molt variat. Així, "no només hi ha el que ve dels serveis socials sinó que també són els mateixos alcaldes que coneixen joves que donen voltes pel poble i no fan res", explica el conseller comarcal. L'any passat eren quatre els ajuntaments participants però en l'edició d'enguany s'han mostrat interessats bona part dels 68 consistoris que hi ha a l'Alt Empordà.

Aquesta setmana s'han obert les inscripcions i ja tenen llista d'espera. Caldrà fer una selecció però intentaran que ningú quedi fora. En les pròximes edicions, confien poder allargar els tres mesos que ara mateix dura la formació. Els interessats poden adreçar-se a l'antic Alberg de joventut de Figueres, situat al carrer Anicet de Pagès número 2 o enviar un mail al correu electrònic joventut@altemporda.org. La formació començarà el pròxim 8 de gener.