L'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), assegura tenir el compromís del conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, que el desdoblament del darrer tram de la C-260 serà "la primera actuació que es pressuposti a la demarcació de Girona". Malgrat això, el batlle recorda que ja els ha comunicat que "no s'hi posin si des del primer moment no poden pagar les indemnitzacions per les expropiacions" de cases i negocis perquè el consistori s'hi oposarà. El projecte, pendent des de fa més de 17 anys, ja ha tancat el projecte i s'han negociat les al·legacions del consistori que passaven per permetre que l'obra relligui la zona i no es converteixi només una via ràpida de descongestió viària. I és que es tracta de la darrera actuació que queda pendent en aquesta carretera que, especialment a l'estiu, rep centenars de vehicles.

"Tenen el projecte acabat i tinc el compromís del conseller Recoder que la primera actuació que es pressuposti a la demarcació serà aquesta", assegura Vila en una entrevista a EmpordàTV. L'alcalde afegeix, però, que això ha de fer-se sempre i quan es garanteixi que abans d'iniciar els treballs es podran assumir les indemnitzacions per les expropiacions. "Perquè si s'hi posen i ho fan malament ja els vaig dir que tindrien l'alcalde en contra", va dir Vila. I és que, segons va explicar, "es tracta d'un tema molt seriós perquè hi ha gent que viu allà i ja prou sacrifici que faran acceptant una expropiació com perquè no cobrin o cobrin tard. Tenen dret a reallotjar-se amb els diners que n'obtinguin". El batlle recorda que el consistori va presentar al·legacions al projecte constructiu amb la voluntat de garantir que la zona tingui múltiples activitats residencials i comercials. Una situació que, diu, xoca en part amb la voluntat de la Generalitat de convertir la via en un tram que connecti "amb velocitat entre la C-260 i el cinturó de ronda de la N-II". "La nostra intenció és cosir bé Vilatenim i evita que l'obra sigui vista com a una ferida", diu. El resultat passa per la combinació les dues voluntats "amorosint" el projecte, diu Vila.

El projecte fa més de 17 anys que es troba aturat i els seus veïns han viscut durant tot aquest temps amb la incertesa. La reactivació va arribar l'any 2009 quan es van anunciar les afectacions a uns set immobles i vuit locals comercials. Es tracta del darrer tram pendent de desdoblar d'aquesta carretera que connecta amb Roses i que es converteix en un punt d'entrada a la capital altempordanesa sobretot durant els mesos d'estiu en què es converteix en un autèntic "cul d'ampolla". L'actuació que es va fer pública aleshores preveia una inversió d'uns 23 milions d'euros -deu dels quals havien de destinar-se a expropiacions- amb la creació de dos carrils més en un tram de 800 metres, un vial que enllacés la zona comercial amb el polígon del Firal o un nou accés al cinturó de ronda.