NEREA GUISASOLA - ACN · ID 693745

Figueres (ACN).- El pressupost de l'Ajuntament de Figueres per a l'any vinent és lleugerament superior al del 2012 i puja a 47,2 MEUR. L'alcalde assegura que es continua buscant "l'austeritat", però sense renunciar a atendre les necessitats derivades de la crisi. Per això, la partida destinada a l'àrea de serveis socials s'incrementa en un 16,6% i s'inclou un fons de 150.000 euros destinat a atendre les necessitats de les famílies desnonades. El consistori preveu continuar reduint despesa i incrementar els ingressos en 135.206 euros. Una diferència que contribuirà a eixugar el deute que arrossega la ciutat, que se situa en 1,5 MEUR. "El pressupost prioritza l'atenció a les persones", assegura l'alcalde, Santi Vila.

L'alcalde de Figueres ha explicat que el ple municipal preveu aprovar inicialment el pressupost per al 2013 d'aquí a dues setmanes. "Es tracta d'un pressupost solvent basat en la previsió d'ingressos, despeses i les liquidacions que funcionen en aquest exercici actual", ha afirmat Vila.

El pressupost de cara al proper any preveu uns ingressos de 47.229.582 euros i estima unes despeses de 46.617.668 euros. Es tracta d'una previsió d'ingressos lleugerament superior a aquest 2012 (uns 135.206 euros més) i es compta assolir una caiguda de les despeses de 476.708 euros.

Unes diferències que l'Ajuntament preveu destinar a reduir el deute que arrossega la ciutat, i que aquest 2012 se situa en un 94,87%. L'alcalde de Figueres ha avançat que la previsió per a l'any vinent és aconseguir que aquest percentatge davalli fins al 84,15% i ha recordat que l'any 2000, en plena època de bonança, "el nivell d'endeutament a Figueres es trobava al 133%".

Santi Vila assegura que el pressupost continua buscant "l'austeritat", però sense renunciar a atendre les necessitats derivades de la crisi. Però això, s'augmenta en un 16,6% la partida destinada a l'àrea de Serveis Socials i -com concreta l'alcalde- s'arriba a una "xifra històrica" de 2,13 MEUR. "Els pressupostos engoleixen l'augment de l'IVA i l'IPC i, a més, estan totalment dirigits a millorar la qualitat de vida de les persones més necessitades", ha ressaltat l'alcalde.

Els comptes municipals també preveuen un augment del 37,5% a l'àrea de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme (entre d'altres, perquè el consistori preveu obrir els 365 dies de l'any les oficines de turisme de Figueres). "En aquests moments de crisi econòmica cal potenciar el turisme i això era una demanda que havíem rebut dels altres partits", ha comentat el regidor de Promoció Econòmica i Hisenda, Manuel Toro.

També augmenten les partides per a les àrees de Cultura (un 17,2%), Medi Ambient (que arriba fins a 486.000 euros, un 12,8% més que aquest 2012), Seguretat i Esport. D'altra banda però, cauen els ingressos per a les àrees de Presidència (dels 1.385.00 euros d'aquest any als 938.000), Urbanisme (amb una reducció del 16,9%), Joventut i la Central de compres.

"El que hem intentat és posar per davant de tot l'atenció a les persones en comptes de prioritzar les pedres", ha ressaltat l'alcalde. Seguint amb aquesta línia, l'ajuntament té previst crear un fons de 150.000 euros per atendre les necessitats d'aquells ciutadans que puguin perdre casa seva arran d'un procés d'execució hipotecària.

Austeritat i contenció

Vila ha ressaltat que el pressupost per al 2013 segueix la tònica "d'austeritat i contenció" dels darrers anys i ha remarcat que es tracta d'uns comptes "reals" que s'ajusten als moments actuals que viu la ciutadania.

Per això, entre d'altres, Figueres se centra en prioritzar determinades inversions. En concret, s'hi inclouen tres projectes: la segona fase de les obres al Convent dels Caputxins per convertir-lo en auditori (1,35 MEUR), la rehabilitació de l'antic escorxador en la Casa Empordà (1,2 MEUR) i la urbanització del passeig Nou (1,3 MEUR).

D'altra banda, l'alcalde també ha detallat altres inversions més menors, com ara una partida de 50.000 euros per a obres de rehabilitació d'escoles de la ciutat, una altra de 51.000 euros destinada al pla d'asfaltatge, 260.000 euros per a la construcció d'una tanca al cementiri de Vilatenim o 58.377 euros per a obres al Museu del Joguet.

Finalment, tant l'alcalde de Figueres com el regidor de Promoció i Hisenda han ressaltat que esperen reduir les despeses i anar augmentant el nivell d'ingressos de cara als propers anys per, així, reduir ràpidament el dèficit que pateix el consistori. En concret, a dia d'avui, el deute es troba en 1,5 MEUR. Una xifra bastant inferior comparada amb el 4,9 MEUR que tenia el 2010. "Lluitarem per estalviar, reduir despeses i poder comptar amb més diners per a la ciutadania", ha conclòs Vila.

Segons recull el pressupost, dels 47,2 MEUR que es preveuen ingressar el 2013, 36,2 corresponen a taxes i impostos directes. Pel que fa a despeses, els costos de personal ascendeixen lleugerament fins als 14,2 MEUR. Per últim, el capítol d'amortitzacions es redueix considerablement, passant dels 5,8 MEUR d'aquest 2012 als 3,9 MEUR del 2013.