La plataforma d'afectats per la pobresa i la hipoteca de Figueres (PAPH) assegura que en aquests moments estan portant uns 200 casos de persones que estan en tràmits d'aconseguir la dació en pagament o de condonació del deute amb les entitats bancàries. "Tots són de la ciutat, excepte un o dos casos de Roses. Es tracta d'una xifra alarmant tenint en compte la magnitud", explica la seva portaveu, Loli Garcia. Pel que fa als perfils de les persones que es troben en aquesta situació, la membre de l'entitat assegura que no n'hi ha cap de concret. "Podem trobar des d'un autònom que tenien la seva empresa i s'ha enfonsat a gent que s'ha quedat sense atur o subsidi. També gent que ha permut el PIRMI", insisteix.

La Loli va ser el primer cas de dació en pagament de la demarcació i ara ha ajudat a crear la plataforma a Figueres que assessora a aquelles persones en situacions difícils. Aquest dijous es va produir el primer per part de la PAPH. Però no és l'únic en què estan treballant. L'entitat diu que hi ha unes 200 famílies que estan en aquests tràmits i que es tracta d'una magnitud molt important per una ciutat com Figueres. Per això, diu, demanen que s'aposti pel lloguer social. "Perquè encara que aquestes persones entreguin casa seva i se'ls condoni el deute, després no tenen on viure", explica. En primer pas va ser l'aprovació al ple de la moció que ells van presentar per aconseguir que s'aposti per aquesta via i es posin a preus assequibles el banc de pisos buits que hi ha a la ciutat.

El lloguer social

Dijous el consistori va assegurar haver adquirit el compromís dels bancs i caixes de la ciutat per a tirar endavant aquesta proposta. Així, en el termini d'un mes es preveu que aquests els lliurin la llista dels que tenen desocupats. Serà aleshores quan el consistori treballarà per dissenyar la borsa i decidir en quines condicions es fa. De fet, el mateix Ajuntament s'ha ofert com a garant pel cobrament dels lloguers i del retorn dels habitatges en condicions. Des de la plataforma, però, asseguren que no volen valorar aquesta situació fins que el consistori els reuneixi per explicar-los-ho. "La setmana passada ens va dir que volia fer aquesta trobada amb els bancs però de que ja s'ha fet ens n'hem hagut d'assabentar per la premsa", afegeix la Loli. Amb tot, des de la plataforma asseguren que "és paradoxal que aquells bancs que desnonen perquè no poden pagar les hipoteques i que, normalment, es neguen a deixar quedar als inquilins a través d'un lloguer social com nosaltres els demanem, ara estiguin disposats a assumir això".