L'Ajuntament de Portbou ha avançat que estudia construir un geriàtric que donaria feina a 70 persones o un pàrquing subterrani en el terreny on es troba l'aturat projecte del Centre Memorial Walter Benjamin. L'alcalde de Portbou, Josep Lluís Salas, assegura que "dubta molt" que es pugui construir aquest espai dedicat al filòsof jueu en un context de crisi i manca d'ajudes, i ressalta que no poden assumir el cost del projecte, d'1,7 MEUR. "Si en quatre anys no està construït el nou centre haurem de prendre alguna altra determinació", ha assegurat Salas. Des de fa dos anys les obres estan aturades i només s'ha enderrocat part de l'antic edifici del consistori, on s'ha col·locat un pàrquing.

L'any 2010, l'Ajuntament de Portbou va donar a conèixer que iniciaria a finals d'aquell any les obres del Centre Memorial Walter Benjamin - situat a l'entrada del poble- en el terreny de l'antic edifici del consistori un cop rehabilitat i que constaria d'una exposició permanent, una biblioteca, un espai jove, diverses sales polivalents i un alberg que acolliria intel·lectuals i artistes.

No obstant això, la bona notícia no va durar molt de temps. El consistori va començar la demolició de l'antic consistori i comptava amb 272.000 euros d'una subvenció de la Generalitat i 375.000 euros d'un fons Feder. No obstant això, quan l'alcalde actual, Josep Lluís Sales, va ocupar el seu càrrec no tenien constància que les obres del nou espai havien de començar abans del 15 de novembre. "Ens vam endarrerir en els terminis i, per això, vam demanar una pròrroga de la subvenció de la Generalitat però, sorprenentment, ens van dir que amb aquestes ajudes no s'acceptava una pròrroga", ha ressaltat Sales. Segons l'alcalde, un cop van perdre aquesta ajuda tampoc van poder mantenir el fons Feder. Per això, les obres es van haver d'aturar i esperar a rebre més finançament per poder continuar el projecte.

"El problema es que hem estat intentant de totes les maneres aconseguir ajudes i subvencions però ara mateix, a causa de la crisi, és molt difícil", lamenta. "Dubto molt que puguem tirar endavant el centre", ha afirmat Sales. El consistori veu impossible fer front al cost de l'espai que ascendeix fins a 1.700.000 euros. "No tenim liquiditat, no tenim diners", ressalta l'alcalde.

Davant aquesta situació, el consistori vol continuar treballant per crear el nou espai dedicat al filòsof alemany jueu Walter Benjamin, que es va suïcidar en aquesta localitat empordanesa ara fa 72 anys per por que els nazis el capturessin. Però tot i les seves aspiracions, l'alcalde té clar "que el terreny no pot estar buit durant 20 anys". Per tots aquests motius, Sales ha explicat que el consistori ha rebut diverses propostes - que estan estudiant- per crear un geriàtric que oferirà lloc a unes 70 persones o un pàrquing subterrani en aquest terreny que té més de 1.000 metres quadrats i agafa quatre carrers diferents. "Cal oferir feina, sobretot a les dones, i el geriàtric és una bona oportunitat", assegura Sales.

De moment, l'Ajuntament de Portbou s'ha marcat un límit temporal. "Si en quatre anys el Govern no ha impulsat el projecte i no s'ha construït res haurem de prendre alguna altre determinació", ha conclòs Sales.

Durant tot aquest cap de setmana, aquesta localitat empordanesa ha acollit el Col·loqui Internacional Walter Benjamin s'ha ofert el Premi Internacional Memorial Walter Benjamin dotat amb 12.000 euros i s'ha realitzat l'homenatge commemoratiu a la tomba de Walter Benjamin per commemorar el 72è aniversari de la seva mort.