Dos bombers del parc de Llançà (Alt Empordà) han impulsat un projecte solidari per recaptar diners amb un doble objectiu: ajudar els afectats per algun incendi i finançar projectes de prevenció de foc. Amb aquesta idea en ment, Albert Masoliver i Samuel Colomer van posar fil a l'agulla i van dissenyar una samarreta amb la silueta de Catalunya i la comarca de l'Alt Empordà en negre i envoltada de flames. El dibuix va acompanyat del lema 'Jo també m'he cremat'. Quinze dies després, van començar a distribuir samarretes a festes majors, concerts o bars i en només dues setmanes ja n'han venut 1.500, a 10 euros cadascuna. Els parcs de bombers que vulguin també es podran convertir en punt de venda.

"Després del gran incendi, vam veure que feia falta ajuda, que calien més diners", ha explicat Masoliver que comenta que amb aquesta idea ell i en Samuel Colomer -bombers del parc de bombers de Llançà- van començar a pensar possibles actuacions solidàries. Finalment, va sorgir una idea que els va convèncer: dissenyar una samarreta que es pogués vendre arreu del país i que servís per recaptar fons.

A diferència d'altres iniciatives solidàries, la meitat del diners que recullin seran per ajudar persones que han perdut l'habitatge o la seva forma de vida arran de l'incendi però l'altra meitat servirà per finançar projectes que contribueixin a millorar l'estat del bosc. Brigades de neteja o la creació de ramats són alguns dels projectes que preveuen poder ajudar a desenvolupar.

El disseny de la samarreta busca implicar quantes més persones millor. El dibuix és la silueta de Catalunya amb la comarca de l'Alt Empordà pintada de negre. Sobre la comarca, flames vermelles es converteixen en les quatre barres de la senyera. Dins la silueta del país, s'hi pot llegir el lema que han triat: 'Jo també m'he cremat'. "Si es crema l'Alt Empordà, afecta a tots els catalans, no només als empordanesos", ha explicat Colomer.

En la primera fornada han distribuït més de 3.000 samarreta a diversos col·laboradors, que poden ser comissions d'organització de festes, municipis, bars o restaurants i també els parcs de bombers que vulguin convertir-se en punt de venda gràcies a la col·laboració de la direcció general d'emergències. "Ho distribuïm a cost zero, només ens han de tornar les samarretes que no venguin i donar-nos els diners de les que han venut", ha detallat Masoliver.

Per ara, han venut unes 1.500 samarretes a 10 euros cadascuna. Així, en només quinze dies de venda han recaptat 15.000 euros per destinar-los a projectes. La intenció és no posar-se fronteres ni limitacions. Tot i que admeten que d'entrada ja esperaven tenir èxit, tanta acceptació els satisfà molt. "És per a tots els catalans, el màxim és vendre 7 milions de samarretes", ha afirmat Masoliver.

Les samarretes estaran a la venda fins el 31 de desembre. Llavors, serà quan hi hagi el recompte final del que han recaptat. Al web que han creat 'jotambemhecremat.wordpress.com' hi ha un apartat on van actualitzant les dades de venda. Els interessats en rebre diners -ja siguin particulars o empresaris afectats pel foc o emprenedors que tinguin idees per desenvolupar alguna activitat econòmica que ajudi a millorar l'estat del bosc- també hauran de presentar les propostes a través del web. "Tot és molt transparent", detallen els bombers.

La prioritat a l'hora d'invertir els diners recaptats seran sobretot projectes que ajudin a crear llocs de treball i tinguin una clara vocació per netejar i preservar les zones forestals.