El jutjat de Figueres investigarà els incendis de l'Alt Empordà i tres de les quatre morts produïdes pels focs. En les investigacions per l'incendi de Portbou s'inclouran també les de la mort del pare i la filla que van ser víctimes de les flames que van començar diumenge a la tarda al marge de la N-260, a aquesta localitat altempordanesa. Es trobaven atrapats en el col·lapse de trànsit que va fer que unes 150 persones baixessin per un barranc per salvar-se. Les víctimes van caure pel penya-segat i només es van poder rescatar amb vida la mare i dos fills més -una nena i un nen-, a qui van evacuar a l'hospital.

Aquest matí, segons recullen les fotografies de l'EMPORDÀ, efectius dels Agents Rurals pentinaven la zona a la recerca de burilles que permetessin aclarir la responsabilitat de les persones que varen iniciar el foc per imprudència.

Pel que fa a les diligències del foc de la Jonquera, inclouran també la investigació de la mort d'un home de nacionalitat francesa i 64 anys que va patir cremades en intentar apagar les flames a Agullana. L'individu va ingressar diumenge en estat molt crític a l'Hospital Vall d'Hebron però els serveis mèdics no van poder fer res per salvar-li la vida.

En considerar-se mort natural, però, les diligències no inclouran el defalliment per infart d'un home a Llers. Va patir-lo en veure's envoltat per les flames del foc que es va declarar al costat de la N-II.

Amb les diligències obertes al jutjat de Figueres, si s'identifiquessin els responsables dels incendis se'ls podria acusar d'homicidi imprudent, tot i que el conseller d'Interior, Felip Puig, ja ha reconegut que serà complicat trobar els culpables dels focs de la Jonquera i Portbou. No obstant això, Puig ha assegurat que faran "totes les investigacions possibles" per localitzar-los.

A"Si no fos per un punt de risc on ara es concentren tots els esforços dels mitjans aeris, l'incendi estaria sota control". El conseller d'Interior, Felip Puig, ha donat aquest dimarts per la tarda una de les noticies més positives des de l'inici del foc a l'Alt Empordà. Actualment, ha informat Puig, el perímetre del foc està "raonablement estable i controlat", a excepció d'un petit focus que es manté viu entre els termes municipals de Boadella i Terrades. En aquesta zona treballen actualment els mitjans aeris perquè l'orografia del terreny no permet actuar amb seguretat als efectius humans. Com a conseqüència d'això també s'han hagut de desallotjar set persones d'una de les tres masies de la zona.

Prop de la fase de control

L'incendi de l'Alt Empordà podria entrar en fase de control al llarg d'aquest dimarts per la tarda. L'únic inconvenient és ara una columna de foc de difícil gestió entre la serra de Santa Magdalena i la serra de les Avalls, entre Boadella i Terrades, al vessant sud de l'embassament de Boadella. La resta del perímetre de l'incendi, diu Puig, està "raonablement controlant".

Tot i l'optimisme actual, el focus de foc que encara es manté viu no serà fàcil d'apagar, segons els Bombers. L'orografia del terreny evita que s'hi pugui desplaçar maquinària pesada i, per tant, els mitjans humans. Puig, de fet, ha advertit que seria perillós que s'hi desplacessin aquests efectius a la zona. Per combatre el foc, per tant, s'estan utilitzant únicament els mitjans aeris.

A més dels helicòpters catalans, també hi treballen efectius francesos. Es tracta d'uns avions més potents que necessiten més espai per dur a terme les seves maniobres i per facilitar aquesta tasca el Departament d'Interior ha demanat la desconnexió d'una xarxa elèctrica que travessa la zona de risc. LA resta d'efectius a la resta del perímetre de l'incendi es mantenen igual per no baixar l'atenció.

Puig també ha anunciat que en les pròximes hores s'afegiran al dispositiu de l'Alt Empordà dos nous avions canadencs, autoritzats pel govern francès, per intensificar els treballs i "atacar constantment" la zona.

Pel que fa a la resta de dades, es manté el nombre d'hectàrees afectades, unes 13.900 i la llum ja ha arribat a tot arreu, a excepció de dues cases d'Agullana. També es preveu aixecar el confinament de la majoria de municipis pels vols de les sis de la tarda - a excepció de Terrades i Boadella- i s'ha demanat a les companyies de telefonia un calendari de reparació de les línies que encara estan fora de funcionament.