Algú es podria preguntar què tenen en comú Rupià, Cadaqués, l´Escala i Corçà amb Pretòria, Salut i Associació Catalana de Municipis (ACM). Existeix una resposta prou clara: quatre dels implicats en algun dels tres presumptes casos de corrupció tenen cases en aquests municipis de l´Empordà. Les diverses investigacions policials i judicials que estan intentant aclarir el ja popular cas Pretòria, les factures pagades per l´Associació Catalana de Municipis a dirigents de l´entitat i els múltiples fronts oberts a la sanitat catalana han posat al descobert que els paradisos de Pla i Dalí també criden l´atenció de l´anomenat diner fàcil.

El primer dels afers que es va conèixer va ser el de l´exalcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, implicat en el cas Pretòria i que té una casa adquirida fa vuit anys a Rupià. Aquesta dada va ser avançada per Diari de Girona el desembre de 2009, quan l´ara expolític encara estava a la presó. A ell s´hi van afegir l´exsecretari general de Cultura amb el Govern de CiU, Xavier Solà, que té un pis a Cadaqués i l´exnúmero dos de la Diputació de Barcelona, Josep Maria Matas, que, a través d´una empresa seva, va comprar un pis a primera línia de mar a l´Escala.

Però els tres antics alts càrrecs d´administracions públiques no són els únics que van quedar ­ena­morats de l´Empordà, ja sigui arran de costa o enmig de la plana. L´exdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Carles Manté, també va sucumbir als encants empordanesos i va comprar una antiga masia al nucli de Casavells, a Corçà, segons ha publicat El País.

Investigat en el cas Prat

Carles Manté va ser nomenat director del CatSalut pel PSC i va exercir el càrrec entre 2004 i 2006. Poc després d´haver cessat, va començar a facturar al hòlding públic de Reus Innova fins a arribar als 720.000 euros. Aquestes factures estaven firmades per qui era en aquell moment director general d´Innova, Josep Prat, que ha dimitit aquesta setmana de president de l´Institut Català de la Salut (ICS). Les factures no tenen justificació i l´Ajuntament de Reus ha posat el cas en mans de la Fiscalia del Tribunal de Comptes.

La casa de Casavells va ser adquirida per Manté i la seva esposa el 2010 i és una antiga masia de dues plantes de 214 metres quadrats, un annex de 185 i un ter­reny de més de 2.200. Segons el mateix rotatiu, la finca podria tenir un valor d´uns 300.000 euros i la família Manté l´hauria pagat –almenys en part– al comptat, ja que al registre només consta una hipoteca per valor de 100.000 euros.

Pisos a primera línia de mar

A mitjan febrer de 2012 van sortir a la llum pública els negocis de dos antics responsables de l´Associació Catalana de Municipis. Un d´ells era Josep Maria Matas, en aquell moment coordinador general de la Diputació de Barcelona (presidida per CiU) i que havia esat secretari general de l´ACM. Mentre ocupava aquest càrrec a l´associació municipalista va facturar 600.000 euros a la mateixa entitat. Poc després, el cas s´ampliava a Xavier Solà, que era el secretari general del departament de Cultura, o sigui el número dos de Ferran Mascarell. Solà també va facturar prop de 200.000 euros a l´ACM a finals de 2009, quan era el cap dels serveis jurídics de l´associació. Els dos havien estat dirigents comarcals de Convergència Democràtica a Osona.

La investigació que es va posar en marxa va revelar que Matas havia adquirit un pis i una plaça d´aparcament a l´Escala el juliol de 2011. L´apartament està situat a primera línia de mar, just al davant del port del municipi altempordanès, i al Registre de la Propietat no hi figurava cap hipoteca. La compra es va fer a través de l´empresa que facturava a l´Associació Catalana de Municipis.

Xavier Solà havia fet les mateixes passes que el seu company de partit a l´ACM i havia comprat un pis a la Costa Brava, però en aquesta ocasió un pèl més al nord, concretament, a Cadaqués. El secrtari general de Cultura va haver de donar explicacions sobre l´habitatge perquè no l´havia registrat. En una compareixença va negar haver pagat el pis amb líquid i va assegurar haver-ho fet amb xecs.

Matas, cessat

Matas va ser apartat de la seva ­responsabilitat a la Diputació de Barcelona, mentre que Xavier Solà encara avui figura a l´organigrama de la pàgina web de departament de Cultura com a Secretari General.