La suspensió del Tractat de Schengen entrarà en vigor aquest dissabte a la mitjanit i s'allargarà fins el 4 de maig amb motiu de la reunió del consell executiu del Banc Central Europeu (BCE). D'aquesta manera, durant aquests dies es restabliran els controls fronterers amb França, es reforçaran els passos fronterers de la Jonquera, Portbou, Puigcerdà, Camprodon, Les i Canfranc i s'incrementaran els controls als aeroports del Prat i de Girona. La decisió de recuperar els controls fronterers temporalment es va prendre fa uns dies amb l'objectiu de detectar "antisistema violents" que vulguin entrar a l'Estat amb motiu de la trobada del BCE.

En una carta que va enviar el conseller d'Interior, Felip Puig, al Secretari d'Estat de Seguretat, Ignacio Ulloa, Puig aconsellava iniciar les revisions a partir del 23 d'abril, dia en què estava previst iniciar el dispositiu de seguretat previst. Les normatives europees contemplen que es recuperi el funcionament dels controls si es preveuen aldarulls. En la missiva, el conseller considerava "necessari" que el Ministeri fes les "gestions oportunes" per aplicar aquest article.

El Tractat de Schengen estableix que la lliure circulació de persones pel continent es pot veure temporalment interrompuda en un cas d'"una sèrie amenaça a l'ordre públic o a la seguretat interior".