L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha manifestat aquest dimarts que els catalans "hi som però amenaçats, i ara de manera especial". "La confiança en Catalunya" és el que "ens pot salvar", ha afegit Pujol. L'expresident de la Generalitat ha fet aquestes declaracions durant la celebració del 25è aniversari de la llibreria El Cucut, de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), els propietaris de la qual ha posat com a exemple a seguir pel seu "entusiasme i il·lusió". Més d'una vintena d'escriptors, entre els quals hi havia Josep Maria Espinàs, M. Carme Roca i Vicenç Pagès, han participat juntament amb representants institucionals en el berenar literari organitzat per celebrar l'efemèride.

Pujol recordava avui l'anècdota que un "personatge important" de Madrid els deia que l'Estatut, la Generalitat o els catalans "s'acabarien en dues generacions". Per això que ha fet una crida a "fer que això no sigui veritat". Pujol ha reconegut que el moment actual és "difícil" ja que hi ha un "ofec polític, institucional i financer" -"només cal que llegiu el diari d'avui; i el de demà serà pitjor", ha bromejat l'expresident de la Generalitat.

Tot i aquesta situació adversa i l'"amenaça" que plana sobre els catalans, Pujol ha assegurat que el país es pot "salvar" d'aquesta situació amb actituds com la de la copropietària de la llibreria El Cucut, Maria Teresa Calabús, de qui n'ha destacat un "entusiasme, il·lusió, bona fe i ingenuïtat en el sentit positiu". "Aquesta confiança en tu mateixa, en el teu país, és tot aquest esperit el que ens pot salvar", ha insistit Pujol.

Una evolució "natural"

Pujol ha fet aquestes declaracions durant la seva intervenció amb motiu del 25è aniversari de la llibreria El Cucut, que s'ha celebrat aquest dimarts al mateix establiment de Torroella.

La copropietària de la llibreria, Maria Teresa Calabús, ha explicat que durant aquests anys la trajectòria del negoci ha estat "natural" i que sempre han estat atents a les demandes dels clients. "No es pot pretendre aixecar la persiana i que la gent vingui a comprar el que un vulgui", ha argumentat en aquest sentit Calabús.

La copropietària d'El Cucut ha reflexionat també que bona part de la seva raó de ser recau en les recomanacions, ja que la gent espera que facin la "feina llibretera de selecció". Per això que assegura que poden treballar amb els títols seleccionats perquè coneixen "el 80% de la clientela"- actualment la llibreria té entre 8.000 i 10.000 títols.

Calabús no es mostra espantada per l'era digital, ja que les recomanacions continuen sent útils per a les persones que llegeixen a través de suports electrònics. Recorda, per exemple, una clienta que li demanava consell per seleccionar lectures ara que ja tenia l''e-book'.

Fundada el 2 de març del 1987, la llibreria ha aconseguit convertir-se en el seu quart de vida en un referent de l'Empordà pel seu paper dinamitzador cultural i per la promoció dels autors de la comarca, i així ho han reconegut les nombroses personalitats que han intervingut en l'aniversari de la llibreria, que no s'han estalviat els elogis cap a El Cucut.

L'editora Pilar Bertran, per exemple, considerava "oportú que algun llibreter de ciutat pogués fer pràctiques a l'Empordà" a la llibreria de Torroella, per exemple. També l'alcalde de la localitat, Jordi Cordón, ha valorat la tasca d'El Cucut, remarcant que està "orgullós de tenir torroellencs que fan de la seva petita empresa una gran empresa".

Per la seva part, l'escriptor Josep Maria Espinàs ha reflexionat que "paciència i patir" són dues virtuts "fonamentals per aguantar la vida", i El Cucut les posseeix, segons ha afegit. L'escriptor ha estat una de les aproximadament quaranta persones, entre escriptors, representants de la cultura i de les institucions, que han intervingut i brindat a la salut d'El Cucut.

Així mateix, el públic ha gaudit d'un berenar a base de productes locals com embotits, bunyols, cava i botifarra dolça amb xocolata, i de les actuacions musicals de Jofre Bardagí, Eva Trullàs i Salva Ramírez.

Calabús espera poder seguir celebrant la iniciativa engegada l'any passat del berenar literari cada any el dimarts de Setmana Santa.