Un producte químic invisible a l'ull humà, visible amb llum ultraviolada, altament resistent, i amb un codi, un ADN sintètic amb micropunts, partícules desxifrables amb un microscopi. És l'última tecnologia pensada per combatre la delinqüència a nivell mundial. Un sistema que amb diferents mètodes (aerosols o gels) permet marcar amb un codi objectes (tapes de claveguera, tubs de coure, joies, motos...), o intrusos, lladres que són ruixats pel sistema de seguretat amb un líquid vaporitzat que els quedarà impregnat a la roba i la pell. Feta la feina, les forces de seguretat equipades amb les llums ultraviolades i petits microscopis podran obtenir les dades per acabar detenint els delinqüents i retornant els objectes als propietaris.

La tecnologia, el SelectaDNA va néixer a Regne Unit de la mà de Selectamark Security Systems que en té les patents. 25 milions d'objectes al món estan marcats amb aquest ADN. Multinacionals de diversos països com Macdonald's, particulars, entitats i administracions l'han assumit com a sistema de seguretat. L'empresa, grup Camós, a través de la divisió de seguretat que dirigeix Eduard Camós, n'ha obtingut l'exclusivitat per distribuir-la a l'Estat. S'està treballant per estendre el seu ús i perquè les forces de seguretat de tot l'Estat disposin dels sistemes per veure i desxifrar els codis.

El director d'Operacions de Grup Camós de la divisió SelectaDNA, Joan Motera, en destaca les virtuts a l'hora de detenir delinqüents i retornar els objectes robats. El client compra una solució aquosa en forma de gel o esprai que conté un codi invisible que una vegada registrat a una base de dades l'identifica a ell com a propietari de l'objecte en qüestió. "El codi és únic i intransferible", diu Motera. Figueres va ser el primer Ajuntament al qual es va subministrar per marcar el mobiliari urbà. Es ruixa amb l'esprai, per exemple, embornals, un dels elements que són objecte sovint de robatoris. Si la policia recupera les tapes podrà saber de forma ràpida que són robades i que són propietat de l'Ajuntament. Haurà d'utilitzar una mena de llanterna amb llum ultraviolada que permet veure el rastre del producte i amb un petit aparell desxifrar el codi. Motera remarca que "d'aquesta manera és fàcil identificar el propietari de l'objecte", una tasca que a vegades resulta complicada amb determinats objectes. Totes les dades del propietari estan incorporades dins una base de dades a la qual tenen accés les forces de seguretat. El regidor de Seguretat de l'Ajuntament de Figueres, José Luis Yécora, ha remarcat que "és una bona eina per fer un seguiment dels productes susceptibles de ser robats, és fàcil fer el seguiment i sobretot" quan es deté una persona amb diversos objectes, "demostrar que és un producte robat". El municipi que es gasta uns 30.000 euros a l'any en reposar mobiliari robat l'ha començat a implantar, diu Yécora.